Vijesti
Dodik: Srbi su napadnuti svuda gdje žive, Ustavni sud BiH je okupacioni sud Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da će u subotu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS-a
# Agencije

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da će u subotu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS-a i da će mu prenjeti "da su Srbi napadnuti svuda gdje žive" i da od njih žele da naprave "remetilački faktor".

On je za RTS rekao da će od Vučića tražiti razumjevanje situacije i detalja. Dodik je ocjenio da je Ustavni sud "okupacioni sud", koji donosi loše odluke u cilju smanjenja prava RS-a.

On je rekao da u Dejtonskom sporazumu piše da RS-u pripada imovina, da su visoki predstavnici svojim odlukama ranije kršili Dejton u korist centralizacije BiH, a da danas to čini Ustavni sud.

"Ovdje je reč o otimačini zemljišta RS, kojim sada odjednom treba da upravljaju zajedničke institucije", rekao je Dodik o odluci Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je poljoprivredno zemljište koje je javno dobro posed RS. 

On je rekao da RS može da trpi i bude ugušena ili krene putem samostalnosti.

Dodik je kazao da će Skupština RS donjeti odluku da od predstavnika RS u zajedničkim institucijama traži da ne odlučuju ni o čemu, a da ukoliko ne bude pomaka, onda će Skupština RS donjeti zakon o vojsci RS i druge zakone.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.