10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Bihać treba dobiti novu zgradu Doma zdravlja

Duže od mjesec dana u bihaćkom Domu zdravlja otežano je funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite. Naime, objekat je u potresu pretrpio velika oštećenja i veći dio zgrade je neupotrebljiv, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojne službe Doma zdravlja su izmještene na čak osam različitih lokacija u Bihaću, gradu na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine, što otežava situaciju i uposlenicima, ali i pacijentima. Upravo zbog toga dogovoreno je da se iznađe, za sada još uvijek, privremeno rješenje, odnosno lokacija na kojoj bi bile smještene sve službe Doma zdravlja na jednoj lokaciji.

Direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić kaže da ova ustanova ne može sama riješiti ovaj problem te poziva vlasti u Unsko-sanskom kantonu da ponude zamjensku zgradu u kojoj bi bile smještene sve službe jer bi na taj način bilo lakše koordinirati sve aktivnosti.

- OGLAS -

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona je izjavila da je komisija u ponedjeljak izašla na teren kako bi pronašla odgovarajuću lokaciju. Smatra da se premještanje mora uraditi što prije te da je sada neophodno osigurati sve uslove kako bi građani imali kvalitetnu primarnu zaštitu.

Iako je pitanje zdravstva pod ingerencijom kantona, u nedostatku sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, o ovom problemu je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Bihać na kojoj su vijećnici pokazali jedinstven stav. Bihać treba dobiti novu zgradu Doma zdravlja.

Sjednici je prisustvovao i Hadis Jusić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Smatra da je objekat Doma zdravlja koji je star više od 40 godina i bez oštećenja nastalih uslijed potresa, trebao biti saniran ili izgrađen novi.Iz budžeta FBiH za Dom zdravlja Bihać su osigurana namjenska sredstva u iznosu tri miliona konvertibilnih maraka, a očekuje se podrška Vlade USK-a i Grada Bihaća. Stav Gradskog vijeća je da nova zgrada Doma zdravlja mora biti u neposrednoj blizini Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić“.

Međutim, zadnju ocjenu o tome da li će Bihać dobiti novi objekat Doma zdravlja ili će se ići u renoviranje postojećeg objekta, dat će struka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA