11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Borrell: Odnos s Rusijom jedan od najsloženijih u EU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell rekao je da je odnos s Rusijom “jedan od najsloženijih u EU”, objavila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

– Nedavni događaji samo mi dodatno podvlače potrebu da posjetim Moskvu. Ali osim spornih pitanja, postoje i područja u kojima EU i Rusija sarađuju ili treba da sarađuju više, koja zahtijevaju našu hitnu pažnju – kazao je Borrell, koji će u četvrtak, 4. februara otputovati u Moskvu.

U Moskvi će boraviti do 6. februara i bit će to prva njegova posjeta Rusiji od 2017. godine. Razgovarat će sa šefom ruske doplomatije Sergejem Lavrovom i drugim visokim zvaničnicima o situaciji u Ukrajini, značaju primjene nuklearnog sporazuma s Iranom, pandemiji koronavirusa i klimatskim promjenama.

- OGLAS -

Jedna od tema bit će i nedavno trovanje i hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog, kao i zabrinutost EU zbog pitanja osnovnih prava i sloboda u Rusiji.

Tokom posjete, Borrell će se sastati i s predstavnicima ruskih organizacija civilnog društva i članovima akademske zajednice u Moskvi, prenose agencije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA