Vijesti
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije otkrio stanje povrijeđenih u dvjema pucnjavama u ovoj državi Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja.
#

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr. Mirsad Đerlek rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da se jedanaest ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolici Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom liječenju.

"Na Institutu za majku i dijete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će, vjerovatno, nastaviti liječenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove", rekao je Đerlek.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent s ortopedskim problemima, dok je devetero ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilni i van životne opasnosti.

Odstranjen bubreg

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) s povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Djevojci (2005) koja je zadobila dvije prostrijelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povrijeđena jetra i imala je operaciju debelog crijeva.

"Očekujemo još operacija, kako bismo je osposobili za puštanje kući", rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da slijedi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

"Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike... Siguran sam da ćemo omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživjeli", rekao je Đerlek.

Formirani timovi za psihološku podršku

Govoreći o preduzetim mjerima, Đerlek je podsjetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rješavanjem kriza i smanjivanjem posljedica.

"Angažovat ćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju s roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to utjecalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama", rekao je Đerlek za "RTS".

Treća mjera je proširivanje na 1800 škola u cijeloj Srbiji, pri čemu neće biti izostavljeni ni srednje škole ni fakulteti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.