Vijesti
Đukanović: "Non paper" je opasno štivo, nudi ga neko ko priželjkuje rat što prije (VIDEO) Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, ocijenio je danas da je "non paper" opasno štivo, te da novo prekrajanje granica na Balkanu može da nudi samo neko ko ne zna ništa o Balkanu ili neko ko je opasno zlonameran i priželjkuje rat u što kraćem roku.

Prema njegovim riječima, "non paper" nije nikakvo iznenađenje.

"Te ideje negdje potiho žive svo ovo vrijeme, kroz razne incidentne situacije koje su se znale plasirati u javnost. I danas se ta ideja pojavljuje, a svako se odriče autorstva nad njom. Ni to, kao što znamo, kroz historiju nije neobično. Sjetimo se Memoranduma iz ’86. godine (Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, op.a.), niko nije preuzimao autorstvo nad njim. Sjetimo se raznih nakaradnih, retrogradnih ideja koje se lansiraju s namjerom da zaintrigriraju određeni dio javnosti, da naprave neku političku ili društvenu konfuziju", kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik smatra da je to slučaj i sa "non paperom".

"Pročitao sam ga i ko god da mu je autor, predstavlja opako štivo. To može da nam nudi samo neko ko ništa ne zna o Balkanu, politici Balkana ili neko ko je opasno zlonameran, neko ko priželjkuje rat u što je moguće kraćem roku. Sva druga objašnjenja su nerealna i neubjedljiva. Predlagati Balkanu mimo one formule koju nam je sugerirala Banditerova komisija iz ’91. –92. godine i onog specifičnog slučaja iz ’99. godine - koji se dogodio nakon jedne humanitarne katastrofe koja je pripremana za Kosovo, svaka druga korekcija granica, mislim da je obavezan ulazak u rat", kazao je Đukanović u izjavi novinarima.

Izrazio je nadu da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno politički ozbiljnih ljudi, dovoljno politički autoritativnih adresa, koji neće dozvoliti "zabasavanje u scenario koji smo već preživjeli i koji je puno koštao ovaj region"

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.