Vijesti
Đukanović: Očuvati međuvjerski i međunacionalni sklad U svom govoru, Đukanović je posebnu pažnju posvetio bjelopoljskom kraju, za koji je rekao da je jedan od stubova savremene Crne Gore.
#

- Dosadašnja kampanja za predsjedničke izbore tačno je iskristalisala političke ponude. Moji protivnici su više opsjednuti iluzijom da ja izgubim, nego da oni pobijede. Oni se ne libe da kažu da im jedino još ja stojim na putu u njihovim naumima da "oslobode" Crnu Goru. A kakvi su im naumi lijepo vidimo evo već dvije i po godine. Kod nekih od njih i mnogo duže. Da Crnu Goru  ekonomski i institucionalno urnisanu, nacionalno osramoćenu isporuče "srpskom svetu". Naspram njihove prijetvorne priče nažalost stoji teška zbilja koju čine naše razorene javne finansije, rastjerani investitori, zdravstvo koje je na aparatima za reanimaciju, bruka pred međunarodnim partnerima koji sada Crnu Goru nazivaju rak ranom u regionu i u njoj vide potencijalnu opasnost po bezbjednost NATO saveza. Zato je potrebno staviti tačku na ovo žalosno propadanje Crne Gore koje traje više od dvije i po godine - poručio je na završnoj konvenciji predsjednik DPS-a i predsjednički kandidat Milo Đukanović pred punom salom Sportskog centa "Nikoljac" u Bijelom Polju, i dodao da su ovi izbori "historijska šansa koju ne smijemo propustiti".

 Međuvjerski i međunacionalni sklad

Đukanović je rekao da je očuvanje građanske Crne Gore, međuvjerskog i međunacionalnog sklada, jedini održivi model razvoja, trajanja i opstanka Crne Gore.

- Treba nam prije svega očuvanje građanske Crne Gore kao jedinog održivog modela našeg razvoja, našeg trajanja i našeg opstanka. Moramo sačuvati međuvjerski i međunacionalni sklad, kao što ga čuvamo u Bijelom Polju koje je multietnička legitimacija sjevera i cijele Crne Gore. Želimo da taj duh međusobnog poštovanja i očuvanja autentičnih identitetskih vrijednosti, uz uvažavanje različitosti, bude trajni neodvojivi dio našega državnog bića - poručio je Milo Đukanović.

Nova radna mjesta

- Naš drugi prioritet je obnova dinamičnog ekonomskog razvoja i dodatna posvećenost socijalnoj stabilnosti i pravima egzistencijalno najugroženijih struktura stanovništva. Kao što sam rekao, pobjeda 19. marta nam otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranje odgovorne Vlade koja hitno mora krenuti u sanaciju šteta koje su napravile dvije propale Vlade za ove dvije i po godine - naglasio je Đukanović i dodao:

 

- Moramo se koncentrisati na stvaranje uslova za biznis, privlačenje stranih investicija, za otvaranje novih radnih mjesta. To je najvažniji interes Crne Gore, a posebno Bijelog Polja. Uslov tome je da nastavimo sa vrijednim investicijama u infrastrukturu, kako bi Crnu Goru učinili lakše dostupnom turističkom i investicionom destinacijom.

Razvoj sjevera države

- Nažalost, potpuno je prekinut investicioni zamah koji je pokrenula naša Vlada godinama prije 30. avgusta, čiji je cilj bio da damo presudno važan impuls razvoju sjevera države na bazi realnih razvojnih potencijala. O tome svjedoči i temeljna priprema i izdašna podrška realizaciji projekata u ovoj opštini, ski centra Cmiljača i Đalovića pećine, ali i u Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Rožajama, Plavu, na Durmitoru. Sva ta gradilišta su nažalost napuštena, a ono što je uloženo prije "oslobođenja" i "razvedravanja" prepušteno je razvlačenju. Kao što se neodgovorno zarad trenutnih političkih efekata razvlači i novac poreskih obveznika iz državnog budžeta i uništava ugled Crne Gore na finansijskog tržištu zaduživanjem po svaku cijenu - poručio je građanima Đukanović.

Đukanović: U sljedećem mandatu uvest ću Crnu Goru u EU

- Treći prioritet u mom novom mandatu bit će ispunjavanje preostalih obaveza na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Mi ćemo ispuniti sve pretpostavke i ubijeđen sam da ću u svom sljedećem predsjedničkom mandatu uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Započeo sam taj proces i vodio s vama mnoge bitke. Suočavali smo se s našim, kao i regionalnim, i problemima koje Unija ima. Poznat mi je svaki korak koji smo prošli u procesu integracija, kao što znam svaki korak koji nam je preostao do krajnjeg cilja. Do njegovog ostvarenja nije ostalo još mnogo, ali mrak je najgušći pred svitanje. Moj izbor za predsjednika je garancija da Crna Gora neće zabasati u tmine "srpskoga sveta", jer naš evropski put obasjava luča građanske, antifašističke, multietničke i evropske Crne Gore - rekao je Đukanović.

Predsjednik je ukratko podsjetio na postignuća politike koju je personifikovao.

- Ja sam na čelu politike koja je minulih decenija u Crnoj Gori sačuvala mir i po prvi put u historiji obezbijedila ekonomsku održivost. Koja je sačuvala Crnu Goru od NATO bombardovanja, potpisala sa Srbijom Beogradski sporazum da bismo spustili tenzije i zajedno sa evropskim partnerima obezbijedili pravni okvir za raspisivanje referenduma o nezavisnosti. Politike zahvaljujući kojoj smo obnovili državu, obezbijedili njeno međunarodno priznanje i nakon preuzimanja kormila u svoje ruke uveli Crnu Goru u NATO i u predvorje Evropske unije - kazao je Đukanović.

Protukandidati radili protiv Crne Gore

- Trojica od četvorice mojih protukandidata su alumnisti SNP-a, a četvrti se hvali da mu je tata osnivač. No, za sve važi isto: ne možete biti na čelu Crne Gore a podržavati paljenje njene zastave; ne možete pozivati građane srpske nacionalnosti da ne poštuju Ustav Crne Gore, a pretendovati da budete njen ustavni predsjednik; ne možete pisati članovima Senata SAD da ne prime Crnu Goru u NATO, a hoćete da budete na njenom čelu ili moliti investitore da ne ulažu u Crnu Goru; ne možete biti na čelu Crne Gore a da ne navijate za njenu reprezentaciju; ne možete biti na čelu Crne Gore a učestvovati u donošenju odluka o prekomjernom korišćenju sile državnog aparata protiv svojih građana koji čuvaju dostojanstvo Crne Gore i njene Prijestonice. Presudno je važno da pobjedom na predsjedničkim stvorimo šansu za što skorije parlamentarne izbore i pobjedu proevropskih političkih snaga na njima - kazao je Đukanović.

Jedan od stubova savremene Crne Gore

U svom govoru, Đukanović je posebnu pažnju posvetio bjelopoljskom kraju, za koji je rekao da je jedan od stubova savremene Crne Gore.

- Bjelopoljski kraj između Tare i Lima, sa svojim ljudskim i prirodnim potencijalima, poznat po suživotu i poštovanju različitosti, jedan je od stubova savremene Crne Gore. Bijelo Polje značajno doprinosi učvršćivanju mira i međunacionalnog sklada i izgradnji stabilnog crnogorskog građanskog društva, što je preduslov našeg napretka u dostizanju evropskih ciljeva. A predsjednički izbori u nedjelju su važna stanica u tom procesu. Znam da će se Bjelopoljci prema tom važnom događaju odnijeti odgovorno kao što su to učinili na referendumu 21. maja 2006., i u svim prelomnim trenucima naše novije historije. Kao što i dolikuje gradu koji se ponosi Miroslavljevim jevanđeljem, jednom od najvećih kulturno-historijskih znamenitosti nastalih na teritoriji Crne Gore. Isto tako i čuvenim epom "Ženidba Smailagić Meha" Avda Međedovića, koga su svjetski naučnici s pravom prozvali "balkanskim Homerom".

Đukanović je podsjetio na velikane iz bjelopoljskog kraja i rekao da je uvjeren da će grad i država sa takvom tradicijom, znati da izabere put u izvjesniju i srećniju budućnost.

- Crna Gora se ponosi i velikanima iz ovoga kraja kao što su književnici Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, Marko Vešović, glumac Miša Janketić, i mnogi drugi stvaraoci, koji su dali i daju značajan doprinos razvoju kulture i umjetnosti i na jugoslovenskim i na širim prostorima. Siguran sam da će grad i država sa takvom kulturnom tradicijom i nasljeđem znati i u nedjelju da izabere svoj put u izvjesniju i srećniju budućnost.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.