Vijesti
Đukanović: "Srbija pokušava vladati regijom, a Rusija ohrabruje RS i koči napredak BiH" On je dodao da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito reagovali zapadni partneri.
#

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da Srbija pokušava vladati zemljama regije i to, prije svega, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

On je dodao da na takvu srbijansku politiku nisu učinkovito reagovali zapadni partneri.

"Na Balkanu sada imamo pokušaj stvaranja 'srpskog sveta' kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta. To su retrogradne politike; one ne žele vladati svojim zemljama... one žele vladati narodima. To vidimo u regiji, gdje Srbija pokušava vladati Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Nažalost, ta politika još nije dobila učinkovit odgovor naših zapadnih partnera", kazao je Đukanović uoči drugog kruga predsjedničkih izbora.

Đukanović je kazao kako neka pitanja u BiH nisu riješena dvadeset osam godina poslije Daytonskog sporazuma, Sjeverna Makedonija nema početak razgovora s EU, a proces pregovora Srbije i Kosova je neizvjestan.

"Suočavamo se s time da Rusija, koja tradicionalno koristi Balkan, širi svoje interese. Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rješavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umiješa. I umiješaju se u BiH kada je postignut napredak u funkcioniranju; odmah ohrabre RS i pokušavaju spriječiti BiH da postane funkcionalna država", rekao je Đukanović.

Đukanović, koji je kandidat DPS-a, u prvom je krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori osvojio podršku 35 posto birača, a njegov protukandidat iz Pokrete "Evropa sad", Jakov Milatović, osvojio je podršku od 29 posto. Drugi krug održat će se u nedjelju, 2. aprila, a pravo glasa ima oko 550 hiljada prijavljenih birača.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.