11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Zidovi od snijega visoki 20 metara koji ostavljaju bez daha

Hiljade znatiželjnika svake godine privlači planina Tateyama na sjeveru Japana, koji dolaze vidjeti kako izgledaju planinski lanci prekriveni desecima metara snijega i provozati se pravim snježnim kanjonima.

Sjeverni dio Japana jedno je od snijegom najbogatijih područja svijeta, zbog vlage koju donose vjetrovi s Japanskih mora. Hida, jedan od tri planinska lanca u Japanskim Alpama bilježi i do 38 metara snijega godišnje.

Zbog velike količine snijega mnogi stanovnici morali su biti kreativni, te su osmislili novi način kako se boriti protiv snijega, te su na svoje kuće ugradili posebno dizajnirane krovove. Neki su ugradili i opremu za topljenje snijega s krova, jer snježni pokrivač dostiže debljinu i do dva metra.

- OGLAS -

Ruta Tateyama Kurobe, poznata je i kao “Krov Japana”, a dugačka je 90 kilometara i najpopularnija je upravo zimi, kad bijeli kanjon Velike snježne doline predstavlja spektakularni prizor sa preko 20 metara snijega. 

Japanci kreću na čišćenje buldožerima opremljenim GPS-om, kada snijeg napada toliko da se ni ceste ne vide. Koriste puhače snijega koji snijeg izbacuju na 15 metara visine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA