11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Da li je ovo nova Lada Niva?

Ruski AvtoVAZ nedavno je od General Motorsa otkupio 50 odsto učešća američke kompanije u zajedničkoj firmi GM-AvtoVAZ, koja od 2002. godine proizvodi terenac Chevrolet Niva.

Tako će dosadašnja zajednička kompanija u buduće biti u 100-procentnom vlasništvu AvtoVAZ Grupe. Fabrika će u narednom periodu nastaviti da proizvodi model pod imenom Chevrolet Niva, ali će on u nekom trenutku početi da se prodaje pod Ladinim znakom.

To znači da će se, prvi put od 2014. godine, od kada je originalna Lada Niva preimenovna u Lada 4×4, ime Lada Niva ponovo naći u gami ruskog proizvođača.

- OGLAS -

Inače, Chevrolet Niva je prilično popularan automobil na teritoriji nekadadašnjeg SSSR-a, budući da je zadržao vrhunske terenske osobine, po kojima je originalna Niva dobro poznata, ali je kupcima ponudio savremeniji i udobniji automobil, koji se bolje ponaša na putu van teških terena.

Automobil dugačak 4,048 metara u najvećoj mjeri se tehnički oslanja na originalnu Nivu. Pokreće ga benzinski motor od 1,7 litara sa 80KS. Automobil ima pogon na sva četiri točka i centralnu blokadu diferencijala.

Ipak, i pored toga što osnovna verzija u Rusiji košta nešto manje od 9.750 evra, Chevrolet Niva u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad prodaje od 25 odsto, piše sajt Kolesa.ru koji je čitaocima ponudio svoju verziju redizajna buduće Lade Nive, koju vidite na fotografijama.

AvtoVAZ-ovo preuzimanje cjelokupnog udjela u zajedničkoj kompaniji sa GM-om u gamu proizvođača iz Toljatija, dovodi još jedan terenac sa legendarnim imenom, pa će ubuće klasična Lada 4×4 i novija Niva biti dio iste game, kao što je to Mercedes-Benz uradio sa svojom legendarnom G klasom i novijim modelila M klase.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA