Vijesti
Escobar: "Konačni dogovor Srbije i Kosova mogao bi se ostvariti do kraja godine" Escobar je pozvao obje strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju i iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD.
#

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, kazao je danas u Beogradu da bi se konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao ostvariti do kraja ove godine te da misli kako je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u veleposlanstvu SAD-a na kraju posjete Beogradu, Escobar je rekao da je zajednica srpskih općina dio ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obaveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uvjerenje da je njeno formiranje sada bliže nego prije mjesec dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Escobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa, prenosi Beta.

Escobar je pozvao obje strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju i iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD.

Escobar je u Beograd došao uoči sastanka čelnika Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a u petak će posjetiti Kosovo. Escobar bi se trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, potvrdio je glasnogovornik Vlade Kosova, Pëparim Kryeziu.

Posjeta visokog američkog dužnosnika dolazi nekoliko dana prije sastanka čelnika Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, a na poziv šefa EU diplomacije Josepa Borrella.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.