Vijesti
EU uskoro ukida vize za građane Kosova Republika Kosovo je posljednja zemlja sa teritorije zapadnog Balkana čiji građani još uvijek trebaju vize za ulazak u zemlje EU.
#

Vijeće Evropske unije usaglasilo je danas stajalište o ukidanju viza za građane Kosova i još preostaje potvrda Evropskog parlamenta da bi ova odluka bila konačna.

"Kosovo je uložilo velike napore u poboljšanje svoje sigurnosti, u upravljanje migracijama i usklađivanje s viznom politikom EU", izjavila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer.

Republika Kosovo je posljednja zemlja sa teritorije zapadnog Balkana čiji građani još uvijek trebaju vize za ulazak u zemlje EU. Ministri unutarnjih poslova država članica EU danas su u prvom čitanju odobrili odluku o ukidanju viza i sada preostaje još potvrda Evropskog parlamenta.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pohvalila se na Twitteru zbog uspjeha ove zemlje kada je u pitanju jačanje demokratije.

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja putnicima koji ne trebaju vizu u EU (ETIAS) ili najkasnije od prvog dana 2024. godine.

Prvobitno je bilo planirano da primjena sistema ETIAS počne 1. januara ove godine, zatim se govorilo o maju ove godine, a prema najnovijim informacijama, počet će 1. novembra ove godine.

Građani Kosova moći će, poput ostalih građana država zapadnog Balkana, putovati u EU bez viza i ostati do devedeset dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.