12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Žele uzgajati životinje s ljudskim organima, Japan im je to odobrio

Japan je svom stručnjaku sa područja istraživanja matičnih ćelija dao finansijsku potporu za stvaranje životinjskih embrija koji sadrže ljudske ćelije, piše “Nature”.

Genetičar Hiromitsu Nakauči, koji radi na Univerzitetu u Tokiju i Univerzitetu Stanford u Kaliforniji, planira da uzgoji ljudske ćelije u embrijima miševa i štakora, a zatim da presadi te embrije u surogatne životinje. Krajnji cilj mu je stvoriti životinje s organima od ljudskih ćelija koji će se poslije moći transplantirati u ljude.

Japan je do početka ove godine izričito zabranjivao eksperimentiranje sa životinjskim embrijima koji sadrže ljudske ćelije. No, japansko ministarstvo obrazovanja i nauke izdalo je u martu nove smjernice koje dopuštaju stvaranje ljudsko-životinjskih embrija, koji se mogu transplantirati u surogatne životinje.

- OGLAS -

Slični pokusi provedeni su u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, ali nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmijenjenih životinja. Iako znanstvenici u SAD na sličnim eksperimentima smiju raditi od 2015. godine, zabranjeno je državno finansiranje takvih istraživanja.

Nakauči je izjavio kako će vrlo postupno napredovati pri svojim istraživanjima te da još neko vrijeme neće biti rađanja hibridnih životinja. U prvoj fazi planira uzgoj hibridnih mišijih embrija sve do 14 i po dana trudnoće, kad su organi većinom formirani i vrlo brzo bi trebalo doći do porođaja. Isti pokus će obaviti i na štakorima.

Nakauči poslije planira podnijeti vladi zahtjev za odobravanje uzgoja hibridnih embrija svinja do 70. dana trudnoće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA