17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Skupština KS danas bira rukovodstvo, na mjesto Ane Babić dolazi Elmedin Konaković

 

Riječ je o nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je započeta 16. novembra 2018. godine.

 

- OGLAS -

Kantonalni zastupnici bi na današnjoj sjednici, u skladu s političkim dogovorom, trebali izabrati zastupnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića za novog predsjedavajućeg.

 

Konaković će na ovoj poziciji naslijediti bivšu zastupnicu Anu Babić koja je u mandatu od 2014. do 2018. godine, kao kadar SBB-a, obnašala dužnost predsjedavajuće Skupštine KS.

 

Na dnevnom redu nalazi se i konstituisanje klubova naroda i Kluba Ostalih u Skupštini Kantona Sarajevo. Nepostajanje ovih klubova bio je jedan od razloga zbog kojih zastupnici iz SDA nisu željeli podržati Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a koji je u konačnici s dnevnog reda povukao premijer KS u tehničkom mandatu Adem Zolj.

 

U pozivu za nastavak konstituirajuće sjednice kao posljednja tačka dnevnog reda naveden je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S obzirom na to da Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije donijela odluku o popuni domova naroda, izvjesno je da se Skupština KS danas neće izjasniti o ovoj tački dnevnog reda.

 

Novu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo čine Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NB) i Naša stranka (NS).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA