10 C
Sarajevo
23.04.2024

Božićna poruka Dragana Čovića: Ne možemo biti podjeljeniji nego što jesmo

Zvanice su dočekali predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, član Kolegija Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, s Draganom Čovićem na čelu, liderom HDZ-a i HNS-a.

Uprkos činjenici da je vjerski praznik okupljanje, skup nije prošao bez političkih poruka.

Prisutnima se obratio Čović, koji je poručio da je Božić sadržalac duhovnih potreba svakog ljudskog bića.

- OGLAS -

Njegovo govor s večerašnjeg božićnog prijema prenosimo u cijelosti:

“Te potrebe su nada, spasenje i novi život. S novom se nadom kreće u novi život, život koji vodi spasenju ne samo u duhovnom smislu nas zajednice vjernika već i cjeline društva koje dijelimo i konstituiramo s drugima. Božić je snažan simbol prigode za novi život, novi početak do kraja rasterećen grijeha prošlosti; život onakav kakav treba biti ako ne želite biti u sukobu s Bogom i njegovim zakonima, prožet vrlinom, dobrotom, ljubavlju i iskrenim oprostom.

Vjerovati u bolju budućnost znači uporno tragati za sadržajima koji obogaćuju naše živote i čine nas dostojnima Boga. Božić je vrijeme duhovnog pročišćenja i obnove na temelju univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su paradigma naprednih civilizacijskih odnosa i kao takav pripada svima.

Svaki Božić, pa i ovaj je i nova prigoda za sve nas koji dijelimo isti životni prostor; da preispitamo sebe, svoje nakane, postupke, odnos jednih prema drugima i našem okruženju. To je osobito važno za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost, a koje još mnogi među nama nisu spremni do kraja prihvatiti.

Takvo neprihvatanje onda vodi nerazumijevanju, otuđenju od domovine i svih nas jednih od drugih. Ono se manifestira u težnjama za uniformizacijom društva, dokidanju njenog društvenog i političkog pluraliteta, žrtvovanju različitosti i raznolikosti zarad fikcije jedinstva, pri čemu se zanemaruje činjenica da je jedinstvo nedostižno bez istinskog pluraliteta.

Problemi u međusobnim odnosima i komunikaciji koje imamo ukazuju da nismo dovoljno naučili iz prošlosti, izvukli pouke koje smo morali izvući, niti smo se oslobodili naslijeđa totalitarizma u kojem caruju jednoumlje i prisila.

Izborni zakon, koji je u proteklom razdoblju okupirao pažnju naše javnosti, isključivo je pitanje vladavine prava, ljudskih prava, institucionalne ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih stanovnika BiH. Takvo njegovo razumijevanje je jedina alternativa scenarijima podjela koje se tendenciozno vezuju ne samo za ovo pitanje već i pitanje položaja i konstitutivnosti Hrvata BiH, kao i angažman političkih predstavnika Hrvata koji uživaju punu podršku hrvatskog naroda u ostvarenju tih ciljeva.

Teško me iko može uvjeriti da možemo biti podjeljeniji nego što u ovom trenutku jesmo. Razgradnja klime povjerenja kojom se svjesno potiče pripadnike jednog naroda da glasaju protiv onoga što je dominantno izraz volje drugoga naroda je nasrtaj na prava i slobodu tog naroda; manipulacija i zloupotreba demokratije bez presedana.

Možda će jednog dana doći vrijeme za neki novi ustavni sporazum koji će osvježiti i osnažiti odnose u BiH. On će morati biti rezultat procesa vođenog na načelima uzajamnog priznanja, uvažavanja i u smislu političke kulture svima prihvatljivoj komunikaciji. Stoga moramo izaći iz začaranog kruga političkih taktiziranja i nadmudrivanja; iznjedriti nove politike temeljene na načelima umjerenosti, dostojanstva i gostoprimstva. Bez tih vrijednosti nećemo moći sačuvati naše bogatstvo različitosti koje je fundament državnosti Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti i sigurnosti.

Naša unutrašnja interakcija i komunikacija i njen kvalitet će predodrediti uspješnost interakcije s našim okruženjem u nastojanju realizacije članstva u Evropskoj uniji kao ključnog vanjskopolitičkog cilja. Štaviše, članstvo u Evropskoj uniji mora postati pretpostavkom okupljanja na unutrašnjem planu oko vrijednosti i normi koje su okosnica Evropske unije.

U konačnici, nema nam druge nego okrenuti se jedni drugima i saradnji. Nova godina, koja je pred nama, nova je prigoda, a Božić nam ulijeva nadu i daje snagu da obnovimo one vrijednosti koje su potrebne da uspostavimo dijalog, vratimo povjerenje i pokrenemo izgradnju zajedničke Bosne i Hercegovine, a ne nečije.

Dragi prijatelji!

Blagdan rođenja Isusa Krista je razdjelnica koja nas ohrabruje da budemo bolji ljudi. Pri tome ne mislim samo na nas koji smo dionici tog konfesionalnog kruga, već i na čovječanstvo u cjelini. Božić je tačka u kojoj se prelamaju i smjenjuju staro i novo, gdje odnose straha potiskuju odnosi zasnovani na slobodi i ljubavi. On je evanđeoska promjena koja u vremenu u kojem živimo i kroz blagdan koji obilježavamo naviješta nadu u novi početak te prigodu za drugačiju i sretniju budućnost.

Želim nam da svi skupa uživamo u toplini večerašnjeg zajedništva. Svim kršćanima čestit i radostan Božić, a svim stanovnicima Bosne i Hercegovine sretnu i blagoslovljenu Novu 2019. godinu!

Svako vam dobro i živjeli – poručio je Čović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA