3 C
Sarajevo
17.04.2024

U KS i dalje veći broj oporavljenih od broja novozaraženih koronavirusom

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 507 uzoraka prikupljenih u periodu od 28. do 30. decembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 51 zaražena osoba, odnosno njih 60,71 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 136 osoba se oporavilo od Covid – infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je  u Kantonu Sarajevo registriran veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba. 

- OGLAS -

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (111) i Općoj bolnici “Prof.dr Abdulah Nakaš” (65) hospitalizirano je 175 osoba. 

Od ovog broja 13 na KCUS-u i dva pacijenata u Općoj bolnici koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 12 pacijenta. 

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba. 

Registrirana su  i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 381 osobu. 

U Kantonu Sarajevo trenutno je aktivno 1.230 slučajeva zaraze koronavirusom. 

Od 30. januara do 30. decembra ove godine ukupno je registrirano 24.220 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 22.609 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19. 

U periodu od 17. do 31. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.299 samoizolacija.

– Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS. 

Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA