7 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada FBiH prihvatila Krizni plan: Kasarna “Bradina” moguća lokacija za karantin

Vlada je na sjednici u Mostaru razmotrila i prihvatila revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu virusa korona, za čije sprovođenje su, u okviru vlastitih nadležnosti, zaduženi Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Vlada FBiH saopštila je da je svim javnim servisima i teleoperaterima preporučila da se stave u funkciju Kriznom štabu Ministarstva zdravstva s ciljem prevencije širenja novog virusa korona i to u prenošenju, odnosno slanju poruka koje dostavi Krizni štab.

Kako je obrazloženo, cilj Kriznog plana pripravnosti jeste identifikovanje, izolovanje i zbrinjavanje ranih slučajeva infekcije, te ograničavanje sekundarne infekcije među zdravstvenim radnicima i u bliskim kontaktima, kao i sprečavanje događaja koji bi doveli do ubrzanja prenosa bolesti.

- OGLAS -

Krizni plan reguliše koordinaciju na nivou FBiH, komunikaciju o riziku, nadzor, tačke ulaska, timove za brzi odgovor, laboratorijsku dijagnostiku, prevenciju i kontrolu infekcije, upravljanje slučajem i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi, procedure nadzora putnika u međunarodnom saobraćaju u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te mjere za zdravstvene ustanove.

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH upozorio je zdravstvene ustanove, posebno kliničke centre, na njihovu obavezu iz člana 21 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da su dužni osigurati liječenje, izolaciju i hospitalizaciju oboljelih od zaraznih bolesti na klinikama, odnosno odjeljenjima za zarazane bolesti.

U skladu sa članom 22 ovog zakona, ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obimu, izolacija i liječenje oboljelih mogu biti obavljani i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu.

Odluku o izolaciji i liječenju u tim objektima donosi kantonalni ministar zdravstva na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Vlada je zatražila od kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva da dostave podatke o mogućim lokacijama za karantin na području kantona.

Vlada FBiH donijela je odluku o raspoređivanju i korištenju namjenskih prihoda sa posebnog transakcijskog računa za sredstva za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, otvorenog kao podračun u okviru Jedinstvenog računa trezora koja su kumulirana iz prethodnih godina Federalnoj upravi civilne zaštite u ukupnom iznosu od 9.814.300 KM.

Namjenska sredstava u budžetu za 2020. godinu biće raspoređena i korištena za nabavku neophodne opreme, uključujući i adaptaciju prostora, za zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji u uslovima pogoršane epidemiološke situacije s novim virusom korona, te za osiguranje sredstava za finansiranje karantina.

Prije ove odluke, Vlada je izmijenila Uredbu o organizovanju službi zaštite i spašavanja FBiH, kojom je propisano da je prva javna ustanova iz oblasti zdravstva u kojoj se formira služba za medicinsku pomoć Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, umjesto Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Federalna uprava civilne zaštite utvrdila da je neophodno organizovati Službe za medicinsku pomoć u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, umjesto u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, donesene su ove izmjene kojima će službe za medicinsku pomoć biti jednoobrazno organizovane u okviru kliničkih centara u Tuzli, Mostaru i Sarajevu, navodi se u saopštenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA