Vijesti
Grlić Radman ministrima EU-a naglasio potrebu izmjena izbornog zakona BiH „Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022."
# Fena

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u četvrtak je svoje europske kolege izvijestio o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i pozvao na što skorije izmjene izbornog zakona u toj državi.

Grlić Radman je sudjelovao na Vijeću ministara EU-a koje se zbog epidemioloških razloga održalo putem videoveze.

„Ono što je meni bilo jako važno je da sam izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanih 15. studenoga, te naglasio važnost izbora u Mostaru 20. prosinca“, rekao je šef hrvatske diplomacije na konferenciji za medije dodavši da je europske kolege izvijestio da će se izbori u tom gradu održati slijedom dogovora političkih čelnika u državi, javlja Hina.

Taj dogovor predviđa i izmjene izbornog zakona.

„Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti i parlamentarnim izborima 2022. i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti BiH potrebno čim prije krenuti u proces izmjene izbornog zakona“, kazao je ministar.

Grlić Radman je pozvao ministre da EU poveća svoju pozornost prema situaciji u BiH te da joj zbog njezine složenosti prilagodi pristup i uzme u obzir sve njezine specifičnosti.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je na Vijeću najavio svoj posjet BiH povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a Španjolac je kazao i kako dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman je ministre podsjetio i da je u srijedu obilježena 29. godišnjica pada Vukovara.

Na Vijeću je glavna tema bio multilateralizam i hrvatski ministar je u tom kontekstu istaknuo da su Vukovar, a zatim i Srebrenica podsjetnik "kako brzo može doći do velikih tragedija kad multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom jednostranog voluntarizma i gole sile".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.