Vijesti
“Znamo, Vukovar je sravnjen, ali najgore je ako je zaboravljen. Znamo, Vukovar je obnovljen, ali najgore je ako nije svaki dan voljen.“
Hadžifejzović poslao opomenu: Zaboravili smo Vukovar, desila se Srebrenica, danas Gaza!
Samo zamijenite ime Vukovara imenom vašeg stradalog grada i eto vam univerzalnih stihova opomene za svaki vaš/naš uništen, a sada napušten grad.

Hadžifejzović: “Imaju li Vukovar i Gaza sličnosti? Da. Spržena zemlja, uništen grad. Ne znaš ti kako je to kada ubiješ jedan grad. Godišnjica je pada Vukovara. Svake godine, svakog 18. novembra, ja, mi, naš tim, ova televizija ponavlja istu najavu. Vukovar. Današnji dan, 1991. godina. Ova emisija: još uglavnom niko ne vjeruje da će u BiH izbiti rat iako Hrvatska gori. Cijela država i region su očekivali šta ćemo reći – Vukovar je pao ili je oslobođen. 'Vukovar je pao', bila je najava u ovoj emisiji i ujedno odjava jednog užasnog događaja – pao je jedan grad. Od tog CD-a do dan-danas, svake godine u ovoj emisiji ponavljamo istu najavu, samo joj dodajemo, kao na spisku, nova mjesta stradanja. Najava stara 32 godine, svake godine na nju samo dodavano: 'Ko nije prepoznao Vukovar, tome se desio Mostar, Keraterm, Omarska, Krajina, Prijedor, Posavina, Bijeljina, Hercegovina, Sarajevo, Foča, Goražde, Brčko, Srebrenica, Istočna Bosna, Podrinje, Oluja, Bljesak, Knin, Slavonija, Kosovo, Makedonija... Vratite se na početak i uvijek se sjetite Vukovara... Ako i sada ne prepoznate Vukovar, može vam se desiti opet sve i još opet – Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Bosna... Na jednoj Vukovar spomen-ploči, u pomen stradalih, od prošle godine, uklesani su stihovi našeg, svjetskog, a mog brata Hrvata, Marija Mihaljevića. Lako je shvatiti koliko je pjesniku teško da napiše nešto o gradu koji je pao, pa ustao, pa preživio, pa opet pada.

'Znamo, Vukovar je sravnjen, ali najgore je ako je zaboravljen. Znamo, Vukovar je obnovljen, ali najgore ako nije svaki dan voljen.'

Samo zamijenite ime Vukovara imenom vašeg stradalog grada i eto vam univerzalnih stihova opomene za svaki vaš/naš uništen, a sada napušten grad.”

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.