5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

EU upozorava: Zbog visokih depozita rizik od pranja novca

Visok udio stranih depozita mogao bi biti pokazatelj rizika pranja novca i trebalo bi da se smanji u državama koje ih ne prate na odgovarajući način, rekli su funkcioneri Evropske unije, budući da se blok bori s nizom finansijskih skandala u svojim bankama.

Takozvani nerezidentni depoziti bili su vrlo visoki u zemljama poput Letonije, Malte ili Kipra, koje su bile najviše izložene nedavnim optužbama za pranje novca. Spustili su se nakon što su počele krivične istrage, pokazuju podaci Evropske centralne banke.

“Ako ti mehanizmi praćenja nisu dovoljno jaki, jedan od načina za rješavanje toga je smanjenje udjela depozita nerezidenata, tako da se smanje novčani tokovi”, rekao je bivši premijer Letonije.

- OGLAS -

 

Vlasti ove zemlje bile su među najglasnijima u Evropi u upozoravanju na rizike koje predstavljaju strani depoziti, nakon optužbi da su se bavile nedopuštenim transakcijama ruskog novca rušenjem ABLV, tada treće najveće baltičke banke.

 

Nakon skandala, Riga je odredila prag od pet odsto za strane depozite, koji su bili dosegli oko polovine svih depozita u bankama ubrzo nakon što je Letonija 2014. ušla u evro.

 

Većina zemalja evrozone smanjila je svoj udio stranih depozita u drugoj polovini prošle godine, s tim da je trend započeo odmah nakon što su istražioci u julu otvorili istragu protiv Danske banke zbog navodnog pranja novca u svom estonskom ogranku  koji je u centru jednog od najvećih skandala s pranjem novca.

 

Devizni depoziti u bankama u evrozoni pali su u decembru na 1,1 trilion evra (939,4 milijarde funti), što je pad od 12 odsto u odnosu na jun.

 

U Luksemburgu, Irskoj, Finskoj i Portugalu inostrani depoziti su se povećali. Veliko vojvodstvo ima najveći udio u evrozoni, s više od 17 odsto depozita u bankama koje pripadaju kompanijama ili pojedincima s prebivalištima izvan bloka  63 milijarde evra, što je oko polovina od iznosa depozita pohranjenih u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA