Vijesti
Han predlaže novi format pregovora Beograda i Prištine Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predložio je poseban format za rješavanje svih ekonomskih prepreka između Beograda i Prištine, piše prištinski Koha ditore
#
Kako navodi, Han je prvo pozvao na "prekid vatre" između Beograda i Prištine, odnosno na uzdržavanje od akcija koje su izazvale provokacije i dovele do porasta napetosti između dvije strane.

"Tokom posjeta Beogradu i Prištini, komesar Han predložio je stranama da se pozabave različitim iritirajućim akcijama po pitanju trgovine u određenom formatu", navodi Koha ditore da im je rečeno u Hanovoj kancelariji.

Kako se navodi u članku, ovaj pristup značio bi da obje strane, kao znak dobre političke volje, privremeno obustave sve mjere i akcije koje se smatraju provokativnim i koje su otežavale trgovinu u proteklih nekoliko mjeseci, čekajući konačan sporazum.

"To bi, takođe, odblokiralo dijalog kojim posreduje EU, za koji su obe strane izrazile posvećenost. Prijedlog ostaje na stolu i na stranama je da se njime pozabave", navodi se u saopštenju Hanove kancelarije.

Prištinski list tvrdi da je ta ponuda iznijeta i u pismu koje su premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju ranije uputili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Han.

Navodi i da se o tome razgovaralo na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u decembru prošle godine, kao i na sastanku Haradinaja i Hana, tokom njegove posjete Prištini sredinom januara ove godine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.