10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Andrej Plenković posjetio gradilište Pelješkog mosta

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođača radova, istaknuo je kako dinamika posla zasad ide jako dobro, čak i bolje od predviđanja.

– Uskoro slijede i druga, treća i četvrta faza ovog projekta, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta Pelješkog mosta i drugog mosta koji se treba izgraditi je 31. januar 2022. Prema ovom što smo danas čuli, stječemo dojam da će to biti upravo tako i da će tako biti konačno ostvaren strateški cilj povezivanja juga s cijelom Hrvatskom. Ovo je projekt od ogromnog značaja za Hrvatsku, stvara novu dimenziju poslovne suradnje s Kinom, a naravno činjenica da se s 357 miliona eura sufinansira iz sredstava evropskog budžeta, cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna ta kohezijska politika i koliko je važna pomoć evropskog budžeta za ovaj ključni infrastrukturni projekt – kazao je Plenković.

Dodao je da će Most ostati trajno kao simbolika prvih sedam godina hrvatskog članstva u EU gdje će svi na vidljiv, konkretan način prepoznati koliko je profitirala.

Ministar mora, prometa i infrastrukture istakao je kako je impresivno ono što su danas vidjeli na gradilištu.

- OGLAS -

Već je postavljeno 15 pilota, što ide brže od očekivanja, jer su bila predviđanja da će se u prosjeku zabijati 1,35 pilota po danu, no došlo se do prosjeka od dva po danu.

– Dosta je toga još pred nama. Hrvatske ceste će donijeti ubrzo odluku o odabiru oko druge faze izgradnje mosta što uključuje pristupne ceste ukupne dužine 12 km, a za treću i četvrtu fazu se 14. februara predaju ponude. Sve faze su žive i očekujemo da ćemo sve završiti do roka kojega je rekao premijer, a to i moramo zbog EU sredstava – rekao je Butković.

Na pitanje hoće li most biti gotov prije pristupnih cesta, rekao je kako je sve tempirano da bude gotovo u isto vrijeme.

Nakon što se donesu odluke za preostale faze, ne očekuje se da će biti previše žalbi, ali ako ih i bude, rekao je, one će biti prioritet u rješavanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA