Vijesti
Haradinaj: Hvala Bogu, Mogherini je završila mandat
#

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas da je poruka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini u Tirani da će nakon ukidanja takse koja je uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine odmah pozvati na nastavak dijaloga može protumačiti kao "dijalog za hitnu podjelu Kosova".

Na konferenciji za medije poslije današnje sednice Vlade Kosova Haradinaj je rekao da je "izuzetno značajno" da su sada dijalog Kosova i Srbije u svoje ruke uzele Njemačka i Fracuska čime je "oduzeta iz ruke Mogherini i da više nema opasnosti od podjele, već je obezbjeđena stabilnost procesa".

Poručio je da neće biti ukidanja takse dok je za Mogherini rekao "hvala Bogu, ona je završila mandat", a zahvaljujući se EU rekao je da je skinuo sa dnevnog reda agendu Mogherini o podjeli Kosova.

"Učinili su nam veliku čast. Zahvaljujem im se", kazao je kosovski premijer.

Govoreći o rezoluciji Skupštine Kosova o genocidu Srbije nad kosovskim Albancima, Haradinaj je rekao da je "vrijeme da se razjasni prošlost".

"Zločini se negiraju od lidera Srbije. Ne sviđa im se da prihvate istinu. Pitanje je da se razjasni prošlost i da žrtve dobiju prava koja im se negiraju", kazao je Haradinaj.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.