12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

May odgađa ključno glasanje o Brexitu?

List citira “ministre i pomoćnike” koji su rekli kako očekuju da May danas objavi da odgađa glasanje. Očekuje se da će izgubiti, a ministri su zabrinuti da bi poraz mogao srušiti njezinu vladu.

May će otputovati u Bruxelles sljedeće sedmice u konačnom pokušaju da Europska unija popravi dogovor o izlasku Velike Britanije iz bloka, piše list, nakon upozorenja kako su potrebni bolji uvjeti da dobije potporu zastupnika.

Glasnogovornik May rekao je u petak da će se glasanje održati sljedeće sedmice uprkos pozivima nekih zastupnika na odgodu.

- OGLAS -

Pojačava se pritisak na May

May, čija budućnost visi o niti, u više navrata je ustrajala na tome da je njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU, jedini na pregovaračkom stolu te da su alternative bolni izlazak iz bloka bez ikakva dogovora, ili možda da uopće nema Brexita.

Međutim, pritisak na May tokom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Jedan ministar rekao je za Sunday Times da će napustiti položaj u slučaju glasanja, a list dodaje da su najmanje dva ministra naklonjena brexitu i dva člana stranačkog kluba vrlo blizu tome da daju ostavku.

List je također objavio da neki ministri planiraju drugi referendum o članstvu u EU te naveo da ministar u kabinetu David Lidington i ministar pravosuđa David Gauke to razmatraju kao mogući ishod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA