20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Dačić: Pitanje Kosova riješiti za vrijeme Trumpovog mandata

“Potrebno je ubrzati dijalog, postići trajno rešenje, ne gubiti vrijeme. Za srpske interese je dobro da se taj proces što prije završi jer se međunarodni odnosi mogu promijeniti”, izjavio je Dačić u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom Dominikanske Republike Rooseveltom Skerritom.

Dačić je naveo da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine, prenose srbijanski mediji.

“Neke ranije, a možda i neka buduća, imat će stav da je kompromis samo priznanje neovisnosti Kosova”, kazao je šef srpske diplomacije.

- OGLAS -

Kada je u pitanju odnos Europske unije prema dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je ustvrdio kako šefica europske diplomacije Federika Mogerini, također, podržava traženje kompromisa, a da će poslije nje “možda doći netko drugi tko neće biti naklonjen tome”.

Ministar vanjskih poslova Srbije uputio je kritiku srbijanskoj oporbi zbog njezinog odnosa “prema državotvornim pitanjima”, dodavši kako je i Srbiji potreban konsenzus oko Kosova, kakav postoji među Albancima.

Kada je u pitanju sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja će se održati 7. veljače, Dačić je kazao kako je i dalje neizvjesno hoće li se na dnevnom redu naći redoviti tromjesečni izvještaj glavnog tajnik UN-a o Kosovu.

Ustvrdio je kako bi se o Kosovu, u trenutku kada je dijalog između Beograda i Prištine blokiran, svakako trebalo raspravljati na Vijeću sigurnosti, no SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska žestoko su se usprotivile da se na dnevnom redu nađe izvještaj glavnog tajnika.

Pojasnio je kako se prvi put u Vijeću sigurnosti dogodilo da nije usvojen dnevni red, kojeg inače svakog mjeseca predlaže predsjedavajući, pa će se o dnevnom redu najvjerojatnije odlučivati na sam dan održavanja sjednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA