9 C
Sarajevo
20.04.2024

Video koji je šokirao Francusku: Policajac uperio pištolj na “žute prsluke”

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak francuskog policajca koji je uperio pištolj na demonstrante dok ga oni napadaju. Sindikat policije saopćio da je njihov kolega djelovao u samoodbrani.

Policajac je izvadio oružje nakon što su ga demonstranti na Jelisejskim poljima srušili sa motora, ali nije ispalio metak. Na video-snimku se vidi i kako drugi policajci šutiraju demonstrante koji ih napadaju.

 
Ipak, prijetnja smrtonosne akcije šokirala je mnoge Francuze, prenose agencije. 

Mnogi demonstranti smatraju da je to primjer neadekvatne reakcije policije.

- OGLAS -

Sa druge strane, policija je saopćila da su kolege djelovale u samoodbrani.

Policajac sa pištoljem je “uradio pravu stvar” što je donijelo trenutak pauze koja je omogućila kolegama da sigurno napuste lice mjesta, rekao je Roko Kontento iz francuskog sindikata policije FGP.

Prema njegovim riječima, postupak policajca imao je za cilj da odvrati demonstrante.

Rekao da je ovaj slučaj izuzetak, ali da je policiji dozvoljeno da izvuče oružje ako je fizički ugrožena. Također je apelirao na oštrije sankcioniranje onih koji napadaju policiju.

Protesti “žutih prsluka”, koji su proteklih nekoliko sedmica izazivali haos na ulicama Pariza i širom Francuske, stišali su se u subotu.

Prema navodima policije, na ulice Pariza je izašlo samo 2.000 demonstranata u poređenju sa 4.000 koliko ih je bilo prije sedam dana i sa 10.000 koliko ih je izašlo prethodnih sedmica.

Demonstracije su počele kao protest protiv povećanih taksi za gorivo, ali su kasnije prerasle u protest protiv politike francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA