7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Turski obavještajci spasili japanskog novinara nakon tri godine zatočeništva u Siriji

Japanski novinar Jumpei Yasuda, koji je 2015. godine ilegalno ušao na teritorij Sirije, gdje je potom i kidnapovan, zahjvaljujući uspješnoj akciji turske obavještajne službe jučer je prebačen na teritorij Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner turskog grada Hataya Erdal Ata je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio kako su sigurnosne i ekipe obavještajnih službi jučer iz Sirije na teritorij Turske prebacile osobu koja nije imala dokumente, a za koju je naknadno potvrđeno da je japanski državljanin.

“Naše državne službe su danas, nakon konsultacija sa japanskim institucijama, utvrdile kako je riječ o japanskom novinaru Jumpeiu Yasudi, koji je 2015. godine ilegalnim putem ušao u Siriju, nakon čega je kidnapovan i do danas se vodio kao nestao”, rekao je Ata.

- OGLAS -

Dodao je kako se japanski novinar trenutno nalazi u prostorijama turske Službe za vraćanje stranaca u Hatayu, te kako će nakon neophodnih procedura biti predan japanskim zvaničnicima.

“Jutros smo razgovarali s japanskim ambasadorom u Ankari i on se zahvalio Turskoj. Zahvaljujući uspješnoj akciji turske policije i obavještajne službe spašen je japanski novinar koji je duže od tri godine bio talac u Siriji”, poručio je Ata.

Na pitanje novinara da li je u akciju bila uključena i vojska, Ata je kazao kako vojska nije bila uključna, te da je novinar spašen zahvaljujući uspjehu policije i obavještajnih službi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA