12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ništa od vanrednog stanja u USK: Uvodi se policijski sat

Završen je maratonski vanredni sastanak koji je održan zbog eskalacije migrantske krize. Sastanku je prisustvovala Vlada USK-a, predstavnici IOM-a, gradonačelnici Bihaća i Cazina, načelnici Ključa i Bosanske Krupe, predstavnici UNHCR-a i Crvenog križa USK-a.
USKinfo prenosi da se zbog turizma i privrede USK-a, za sada se ne uvodi vanredno stanje. Uvodi se “kućni red” odnosno kontrola kretanja migranata i policijski sat (koji neće važiti za građane USK-a).

Vučjak se otvara pod svaku cijenu. IOM neće dati novac. Predstavnik IOM-a je izbjegao konkretno odgovoriti.

Na to pitanje dao je odgovor Šuhret Fazlić, rekavši da mu je na sastanku sa Wigemarkom prije nekoliko dana rečeno da Evropska komisija ne podržava tu lokaciju, što u prevodu znači, da para za Vučjak nema.

- OGLAS -

Ipak, prvi “stanovnici” će na Vučjak sutra. Kako je rekao gradonačelnik Fazlić, ako mogu biti na livadi u centru, mogu i na livadi na Vučjaku. Radovi bi trebali biti završeni za sedam dana, ali kao što je kazano, to se neće čekati, već ih se seli sutra. Na Vučjak od sutra idu svi migranti koji se ne nalaze u BIRI i Borićima. Dakle, prvo su na redu oni u privatnom smještaju i u šatorskim naseljima.

Privatni smještaji se zatvaraju. Svako ko od sutra ne bude imao registrovanu djelatnost za izdavanje smještaja, a kod koga budu pronađeni migranti bez dokumenata, biti će zatvoreni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA