5 C
Sarajevo
25.04.2024

SAD pauzirao pregovore s talibanima u Afganistanu

Sjedinjene Američke Države (SAD) pauzirale su mirovne pregovore s talibanima nakon bombaškog napadu koji se dogodio u neposrednoj blizini najveće američke vazdušne baze u Afganistanu, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Američki specijalni predstavnik za pomirenje Zalmay Khalilzad saopštio je na Twitteru kako će talibani “morati pokazati da su spremni i sposobni odgovoriti na afganistansku želju za mirom”.

“Kada sam se danas sastao s talibanima, izrazio sam svoje ogorčenje zbog napada na Bagram. Američki pregovarački tim uzima kratku pauzu kako bi se konsultovali sa svojim vodstvom o ovom ključnom pitanju”, napisao je Khalilzad.

- OGLAS -

Suhail Shaheen, glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Kataru, izjavio je da su obje strane nakon sastanka u “pozitivnoj atmosferi” dogovorili pauzu u pregovorima. 

Najmanje pet osoba je poginulo, a oko 70 je povrijeđeno u talibanskom napadu koji se dogodio u srijedu u jeku obnovljenih američko-talibanskih mirovnih pregovora koji se vode u katarskoj Dohi.

Delegacije su početkom septembra bile nadomak postizanja sporazuma, ali su pregovori obustavljeni zbog napada u Kabulu u kojem je ubijen i jedan američki vojnik.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Samo u prvoj polovini ove godine u Afganistanu je stradalo najmanje 3.812 osoba, uključujući 1.366 ubijenih i 2.446 ranjenih.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA