Vijesti
Hronologija nesreća u vojnoj avijaciji Srbije Hronologija nesreća u kojima su učestvovali vojni avioni i helikopteri u Srbiji:
#

- 11. april 2018, pao je Super Galeb kod Kovačice, poginuo pilot, drugi teško povrijeđen

- 7. aprila 2017. pao je školsko-borbeni avion "Super Galeb G-4" kod Šapca, a poginule su dvije osobe - otpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

- 13. mart 2015, pad helikoptera Mi-8 u Sur­činu, sedam žrtava.

- 15. novembar 2013, avion "Orao" pao je na livadu na svega par stotina metara od centra Mrčajevaca.

- 26. septembar 2012, avion vojnog vazduhoplovstva tipa "V-54 lasta", srušio se oko 10.15 kod Nove Pazove. Pilot Goran Savić preminuo je dan kasnije.

- 3. juni 2010, avion "Orao" vojnog vazduhoplovstva srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasio katapultiranjem.

- 7. juli 2009, u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se MIG-29, tokom priprema za letački nastup. Pilot aviona,  potpukovnik Rade Ranđelović, se katapultirao, ali je preminuo od posljedica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

- 24. septembar 2008, avion "Super Galeb G-4" pao je na aerodromu Batajnica, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot potpukovnik Ištvan Kanas. Srušio se oko dva minuta po polijetanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure.

- 21. maj 2008, u Barandi kod Zrenjanina srušio se vojni avion "Orao". Pilot, major Tomas Janik spasio se iskakanjem iz aviona. Pad aviona se dogodio prilikom rutinskog leta na visini od oko 2,5 kilometara.

- 20. mart 2000, na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona "Utva-75", poginuli su kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Podsjetimo, ranije danassrušio se MiG 21 u ataru sela Brasinanedaleko od Malog Zvornika i Loznice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.