15 C
Sarajevo
28.03.2024

U Sisku ispečena najduža štrudla na svijetu

Pekarima i slastičarima sisačke tvrtke “Mlin i pekare” uspjelo je ispeći štrudlu od 1.762,45 metara, što je gotovo 300 metara duže od dosad najduže štrudle na svijetu.
Cijeli postupak pripreme, pečenja i mjerenja štrudle proveden je po strogim propisima Guinnessove knjige rekorda. Ideja za takav pothvat potekla je iz sisačkog Auto prometa, koji se velikom štrudlom htio zahvaliti svojim vjernim putnicima. Iz “Mlina i pekara” otišli su korak dalje i ideju spremno pretvorili u rekord.

Riječ je o tradicionalnoj štrudli od jabuka koja je dužinom trebala premašiti dosadašnji rekord od 1.479,38 metara.

Kako je rekla direktorica proizvodnje Snježana Kožić, za štrudlu je korišteno oko 1.000 kilograma jabuka, 500 kilograma brašna T-400, 200 kilograma šećera, 200 kilograma margarina, 50 kilograma šećera u prahu, te veće količine cimeta, limuna i soli. Nadjev je težio oko 1.200, a tijesto oko 800 kilograma. Izrada štrudle, s pečenjem u roto peći, trajala je oko 300 radnih sati.

- OGLAS -

Kada je bila ispečena štrudla je složena u neprekinutom redu na deset dugih stolova u šest redova uz Gradske bazene Caprag, čime je uveličana manifestacija City Games.

Nakon ocjene neovisnih stručnjaka Kulinarskog instituta KulIn i priopćenja stručnjaka geodetske izmjere, na radost svih uključenih u projekt, ali i brojne publike, objavljeno je kako je oboren svjetski rekord. Svi ovjereni podaci bit će poslani u Guinnessov ured, kako bi se službeno objavili i uvrstili u knjigu.

Nakon objave rezultata, djelatnice Mlina i pekara rasjekle su štrudlu, kojom su ponudile posjetitelje i natjecatelje City Gamesa, javila je Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA