Vijesti
Hrvatska policija uhapsila pljačkaše dragulja iz Duždeve palače u Veneciji Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne saradnje s talijanskim kolegama najprije uhapsila četvoricu hrvatskih, a potom i jednog srbijanskog lopova osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine iz Duždeve palače

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara, izvijestio je MUP RH.

Policija je izvijestila da su uhvaćena četvorica hrvatskih državljana - 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka, od kojih se jedan povezuje s poznatom međunarodnom kriminalnom skupinom Pink Panther.

"Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga", kažu u MUP-u.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švicarskih franaka u martu 2011. godine u Baselu tokom izložbe "Baselworld 2011", javlja Hina.

"U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.