1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Dušanka Majkić: SDA blokira formiranje vlasti u skladu sa zakonom, pozivamo ih da donesu neophodne odluke..

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da SDA snosi najveću odgovornost za neformiranje Savjeta ministara, što se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom uzrokovanim nečinjenjem, koje propisuje Krivični zakon BiH.

– SDA se, izmišljanjem nepostojećih uslova kao što je Godišnji nacionali plan, najviše borila protiv toga da se Savjet ministara formira u skladu sa zakonom -rekla je Majkićeva Srni.

Podsjećajući da je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana 6. decembra prošle godine, Majkićeva je navela da je, prema Zakonu o Savjetu ministara, Predsjedništvo BiH bilo dužno da u roku od 15 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, što ni do danas nije urađeno.

- OGLAS -

– SNSD je sa svoje strane preduzeo sve aktivnosti da se vlast na nivou BiH formira u što kraćem roku, u skladu sa zakonom i da je čine oni koji su dobili većinsku podršku građana Republike Srpske na izborima – navela je Majkićeva.

Prema njenim riječima, potpuno je nerazumno očekivati da će one političke partije koje su izgubile na posljednjim izborima – SDS i PDP, zahvaljujući podršci SDA nastaviti da rade u tehničkom mandatu.

– Još je nelogičnije da im kao izbornim gubitnicima SNSD i druge parlamentarne stranke iz Republike Srpske daju legitimitet u parlamentu putem parlamentarnih radnih tijela – dodala je Majkićeva.

Ona je poručila da je stav SNSD od početka sasvim jasan i nepromjenjiv, odnosno da će parlament početi sa radom čim budu ispunjene zakonske obaveze i donesena odluka o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Umjesto što SDA blokira formiranje vlasti u skladu sa zakonom, pozivamo ih da donesu neophodne odluke i da počnu da rade zajedno sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda na pitanjima od značaja za sve građane BiH -zaključila je Majkićeva.

Povodom dopisa Tužilaštva BiH Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu saopštio je da komisije Parlamentarne skupštine BiH još nisu formirane i za to optužio SNSD i Srpski klub u Predstavničkom domu.

Navodeći da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, SDA je ocijenila da je odgovornost na Tužilaštvu BiH da preduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i rada parlamenta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA