9 C
Sarajevo
20.04.2024

Handke dobio Nobela, a Twitter eksplodirao: “Podrška koju je davao Miloševiću, uvijek će biti mrlja na njegovom djelu”

Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Gotovo istog trenutka kada je i ozvaničena vijest o tome, društvene mreže su se usijale od komentara, a glavna kritika koja se odnosi na njegov “lik i djelo” odnosi se na to što je podržavao nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića.

Twitter je eksplodirao, a njegovi korisnici su upravo ukazivali na tu vezu, tim prije što je govorio o tome da Milošević “uopće ni­je bio na­ci­o­na­li­sta”, kao i da je “že­lio da sa­ču­va Ju­go­sla­vi­ju”.

- OGLAS -

U Srbiji je bio i na njegovoj sahrani, a posjetio ga je i nekoliko puta u Haškom tribunalu.

– Handke je fenomenalan pisac i zaslužuje Nobelovu nagradu. Ipak, njegova podrška Slobodanu Miloševiću, jednom od najgorih evropskih ratnih zločinaca, uvijek će biti mrlja na njegovom djelu – naveo je jedan Handkeov sunarodnjak.

Ovakav izbor prokomentirao je i Tobi Vogel iz Berlinskog vijeća za politiku demokratizacije, koji je Handkea opisao kao osobu koja poriče genocid.

– Handke je 2006. godine prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid. Pisac je jednom poricao srpski masakr u Srebrenici – naveo je irski pjesnik Kris Murej (Chris Murray).  

Jedan novinar iz Sarajeva pojasnio je da je Handkeu upravo zbog toga što je negirao genocid i bio Miloševićev simpatizer oduzeta jedna nagrada, kao i da su iz istih razloga PEN Norveška i drugi zahtijevali da se povuče i njegova Ibsenova nagrada za 2014. godinu.

Oglasili su se i Albanci, od novinara do političara.

– Onaj ko “pokriva” Nobelovu nagradu za književnost Handkea i ne spominje činjenicu da je otišao na sahranu Slobodana Miloševića, nakon što je od njega zatraženo da svjedoči na suđenju za bivšu Jugoslaviju, uvreda je za novinarstvo – napisala je novinarka Una Hajdari.

Sličan komentar dao je i bivši ministar vanjskih poslova Kosova, koji je upitao Nobelov komitet je li u Handkeov opus uključio i govor koji je održao na Miloševićevoj sahrani, kojeg je naznao “negatorom genocida”.

– Skandalozno – ovako je Selimijeva kolegica i ambasadorica Kosova u SAD Vljora Čitaku prokomentirala izbor.

Dodala je da tu ”nema ništa nobelovsko”.

– Ovo je bezobrazna i sramotna odluka – napisala je ona na Twitteru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA