Vijesti
Hrvatska vojska testirala dronove kamikaze na starim sovjetskim tenkovima Testiranju su prisustvovali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog štaba OS RH admiral Robert Hranj sa saradnicima.
#

Ministarstvo odbrane Hrvatske objavilo je da su u utorak na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju testirali besposadne zrakoplovne sisteme, odnosno vojne dronove.

Testiranju su prisustvovali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog štaba OS RH admiral Robert Hranj sa saradnicima.

Radi se o nekoliko tipova modernih dronova kamikaza, uz informaciju da su to besposadni zrakoplovni sistemi hrvatskog proizvođača, javio je Večernji list.

Banožić je u izjavi potvrdio kako se nastavlja s opremanjem najmodernijim tehnologijama hrvatske vojske, što se očito odnosi i na dronove kamikaze. On nije, međutim, želio još otkriti i ime hrvatskog proizvođača dronova kamikaza.

“Dronovi kamikaze moderno su oružje i kod brojnih vojski pokazuju izvanredne rezultate u stjecanju prednosti na ratištu. Hrvatsku vojsku nastavljamo opremati najmodernijim tehnologijama i razvijati njezine sposobnosti'', poručio je Banožić.

Koliko se vidi na fotografijama MORH-a, riječ je o kvadrokopteru, a dronovi su isprobani na tenku T 55 sovjetske proizvodnje kojeg hrvatska vojska već dugo ne koristi, nego su rashodovani.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.