5 C
Sarajevo
25.04.2024

Srbija: Pola miliona pripadnika nacionalnih manjina na izborima u nedjelju

U nedjelju, 4. novembra, širom Srbije birači upisani u birački spisak nacionalnih manjina na 926 mjesta birače svoje predstavnike u nacionalnim savjetima. Na izbore će izaći predstavnici 22 nacionalnosti, odnosno više od pola miliona građana Srbije koji se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, javlja Anadolu Agency.

Pravo za učešće na izborima imat će samo oni građani Republike Srbije koji su upisani u posebni birački spisak za pripadnike nacionalnih manjina, jer biračko pravo za glasanje na izborima za nacionalne savjete se ne stječe izjašnjavanjem na popisu stanovništva, već upisom u posebni birački spisak.

Zbog toga se broj pripadnika nacionalnih zajednica na popisu stanovništva i birača upisanih u birački spisak značajno razlikuju, odnosno manje je pripadnika nacionalnih zajednica koji su upisom u posebni birački spisak ostvarili pravo da glasaju u nedjelju i biraju svoje predstavnike u savjetima nacionalnih savjeta u čiji su se birački spisak upisali.

- OGLAS -

Po rješenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 19. oktobra u poseban birački spisak upisano je 507.183 birača s biračkim pravom da bira članove nacionalnih savjeta svojih nacionalnih zajednica u nedjelju 4. novembra. Inače, na osnovu posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, procjenjuje se da u Srbiji u odnosu na ukupan broj stanovnika živi 13% onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina.

Za 18 nacionalnih zajednica birači će birati na neposrednim izborima članove lista za nacionalni savjet, dok će pripadnici makedonske, hrvatske, crnogorske i ruske manjine članove nacionalnih savjeta birati putem elektorske skupštine.

To praktično znači da će građani s biračkim pravom za izbore u ove četiri zajednice davati potpise kandidatima koji će ih, ako dobiju potreban broj potpisa, kasnije predstavljati na elektorskoj skupštini i birati sastav nacionalnog savjeta.

Od pomenutih 18 nacionalnih zajednica koje idu na neposredne izbore, najbrojnije u biračkom spisku su mađarska s više od 129.000, bošnjačka s više od 103.000, romska s preko 66.000 birača i albanska da oko 36.000 upisanih birača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA