Vijesti
Hrvatski ministar potvrdio otvaranje granica i za Crnu Goru Hrvatska je dodala BiH na spisak zemalja za koje su otvorene granice jer je, kako je kazao Božinović, uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije
#

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas je potvrdio da će ta država otvoriti granice za državljane Crne Gore.

Savjet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su Crna Gora i Srbija. 

Hrvatska će, kako je kazao Božinović, tom spisku dodati i Bosnu i Hercegovinu, jer je uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije, prenosi HRT.

Božinović je ocijenio da se ne radi o političkoj odluci vezanoj za održavanje izbora.

"Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, rekao je Božinović i ocijenio da stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, preduzimaju sve potrebne mjere.

"Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Evrope. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sistemi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji, rekao je hrvatski ministar. Ponovio je kako se u ovom razdoblju odlučuju za ekonomske aktivnosti, ponajprije u turizmu. Zapazio je i da se ljudi sve više pridržavaju propisanih mjera, te da je "ovo pripremno razdoblje za jesen, kada je i inače više respiratornih problema".

Komentarisao je i noćne klubove kao izvorište zaraze u Hrvatskoj, napomenuvši da će nakon prvobitnih upozorenja inspektori preduzimati sankcije.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.