6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

U akciji SIPA-e zaplijenjena veća količina nakita

U akciji “Zlatni karat”, koja se po nalogu Tužilaštva BiH provodi širom BiH s ciljem presijecanja i sprečavanja krijumčarenja i plasiranja na ilegalno tržište proizvoda od plemenitih metala, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se precizira da u zajedničkoj akciji učestvuju pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), policija Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te porezne uprave entiteta i Distrikta Brčko, piše Dnevni Avaz.

U aktivnostima učestvuje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac.

- OGLAS -

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih lica u svim krajevima BiH.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da je u operativnoj akciji uhapšeno sedam osoba zbog osnova sumnje da su umiješani u krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjenih predmeta od zlata i srebra.

Na 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, saopćeno je iz SIPA-e.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA