15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Njemačka: U februaru nastavak mirovne konferencije o Libiji

Njemačka će idućeg mjeseca ponovo biti domaćin mirovne konferencije o Libiji, najavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Heiko Maas, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Maas je u izjavi za medije u Briselu istakao da je jučerašnja međunarodna Berlinska konferencija o Libiji bila uspješna i tom prilikom najavio njen nastavak u februaru. 

“Odlučili smo održati nastavak konferencije početkom febuara, na nivou ministara vanjskih poslova”, rekao je Maas. 

- OGLAS -

Kako je kazao, u fokusu naredne konferencije će biti uspostavljanje trajnog prekida vatre. 

U Berlinu je u nedjelju održana međunarodna konferencija na kojoj su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Po završetku međunarodne mirovne konferencije u Berlinu, objavljena je zajednička izjava učesnika u kojoj se navodi da je politički sporazum Libije važan putokaz za iznalaženje političkog rješenja krize u toj zemlji.

Učesnici u izjavi pozivaju Ujedinjene nacije da formiraju tehničke komitete za kontrolu implementacije primirja u Libiji.

Komitet će uključivati sve učesnike konferencije i sastajaće se na mjesečnom nivou, a sadržavaće i četiri radne grupe.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti. Od tada traju tenzije između dvaju suprotstavljenih tabora. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA