15 C
Sarajevo
26.04.2024

Protesti u Sarajevu: Ne želim da ikada ijedna sestra ovako stane i moli za pravdu i vapi za smirajem duše bratove (UŽIVO)

U nastavku možete pročitati kako su protekli protesti u Sarajevu.

19:27 – Za kraj Muriz se zahvalio svima koji su došli kazavši: “Muriz i Davor su bez vas ništa”

Službeni dio obraćanja je završen i trenutno na razglasu ponovo svira pjesma “Voljeni odlaze voljenim”

- OGLAS -

19:07 – Otac ubijenog Dženana Muriz Memić ponovio je navode dr. Mirsada Kulovića koji je rekao da se nije dogodila saobraćajna nesreća i da daje sva imanja ko pobije njegov nalaz. 

“Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević je uradio lažni nalaz i pognuo je glavu u sudnicu kada je rekao ‘Ovo moje je 300 KM’. Imam ljude s kojima sarađujem, to je Tužilaštvo BiH. Imam obećanja, ali neću obećanja, hoću da sprovedu zakon za sviju jednako. Svjedoci su ponovi u Tužilaštvu BiH sve što su meni rekli. Ako oni ne urade ništa, preostaje mi da preuzmem pravdu u svoju ruke. Ja ne mogu nazad. Meni se ovih dana prijeti. Bivši inspektor FUP-a čiju zabilješku imam i službeni izvještaj u kojem jasno i glasno stoji mogući počinilac, njegovo ime i prezime, i ime i prezime njegovog oca. Jedan od inspektora je rekao da će napisati krivičnu prijavu protiv mene ako je objavim. Ja sam tu zabilješku dao Tužilaštvu BiH. Taj inspektor mi je i doveo svjedoka koji je ispričao sve. Ja ime ubice nikada javno neću reći, to treba Tužilaštvo da uradi”, rekao je Memić.

Prisutni su mu poručili da ostaju uz njega do kraja i uzvikali “Pravda za Dženana”.

18:54 – Lamija Kadić izvodi pjesmu o Dženanu Memiću “Voljeni odlaze voljenom”

18:41 – Advokat porodica Dragičević i Memić Ifet Feraget kazao je kako je pravda spora, ali dostižna te da je riječ o mukotrpnom procesu, ali da je lakše kada ih je više.

“Nećemo dopustiti da pravda postane sluga, a kod nas je zakon sile na snazi, pa onda automatski pravda postaje sluga. Promijenit ćemo to, pravda mora biti gospodar. Dvadeset godina nas hrane zastrašivanjem, mržnjom ,nacionalizmom. Mi se moramo nahraniti prijateljstvom i suživotom i zajedno izboriti ovu bitku do kraja. Muriz i Davor su napravili most prijateljstva, solidarnosti i zajedničke borbe. Ono što imamo su dokazi, a dokazi govore svojim vlastitim jezikom. Nismo na ulici jer ne priznajemo sudnicu. Forenzika kaže da su Dženan i David ubijeni. Nedostaje nam vladavina prava s jasnim zakonima i vlastima koje funkcioniše u skladu sa zakonom. Mi to nemamo. Ovo nije borba samo za istinu već vladavinu prava”, kazao je Feraget.

18:38 – “Rado bih da mogu s vama zapjevati ovu pjesmu što moj David pjeva, ali ne mogu. Nisam jaka koliko sam ponosna na svoje dijete. Gospodin prije mene je rekao ‘Slučaj Dragičević je drugi entitet’, ne slažem se s tim ovo je jedna država, kriminal i korupcija. U Banjoj Luci ja ne smijem ime svoga djeteta javno izgovoriti. U Banjoj Luci ovu pjesmu ne smijete javno slušati ovu pjesmu. Ne smijete ni pjevati zajedno. U Banjoj Luci ne smijete se okupljati u centru grada, prepoznaju vas – vi ste simpatizeri Pravde za Davida, opasni ste po grad, narod, državu, teroristi, kriminalci… Ovo je zajednička borba, čitave države, ne entiteta”, kazala je Radanović.

Okupljeni su joj poručili “Budi jaka Suzana” i “Pravda za Davida”.

18:25 – Suzanu Radanović, majku ubijenog Davida Dragičevića, na protestima u Sarajevu su najavili pjesmom “Klinac u getu” koju je David napisao prije nestanka. Prisutni su držali ruke stisnutu u pesnicu visoko u zraku kao simbol podrške.

18:22 – Amir Agić, otac Selme Agić koja je poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa Editom Malkoč kada ih je udario Sanin Sefić, obratio se prisutnima kazavši kako je tu da da podršku svim ljudima kojima se desila ista ili slična tragedija.

“Mi se više ne borimo za našu djecu već za djecu koja rastu i koja treba da se rodi, za djecu koja žive na našim prostorima i trebaju živjeti ovdje, a ne da odlaze”, kazao je Agić.

Dodao je kako nastavlja i svoju borbu kako bi se i saučesnici Sanjina Sefića osudili, a oslobođeni su prvostepenom presudom.

Prisutni su uzvikivali: “Pravda za Selmu, Davida, svu našu djecu”

18:20 – Arijana Memić obratila se glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić kazavši da ispuni dato obećanje i kako očekuju da uradi ono što po zakonu mora, a prisutni su uzvikivali “Hoćemo istinu” i “Pravda”

18:16 – Prisutnima se obratila Dženanova sestra Arijana Memić koja je kazala kako duboko u srcu moli Boga da onima, koji dokaze čuvaju u ladicima, da srca da im napokon dozvole da ubice budu u zatvoru, a njen brat miran.

“U par minuta nestane cijeli svijet, ali opet se boriš. Mnogi me pitaju kako mogu, najradije bi prešutila ali odgovorim: Znate za koga se borim? Moj brat je zaslužio sve, samo niej zaslužio ovakav kraj i ovoliku nepravdu poslije kraja. Moj brat je moja snaga, moj ponoso i simbol za borbu. Ne želim da ikada ijedna sestra ovako stane i moli za pravdu i vapi za smirajem duše bratove”, kazala je Arijana.

Arijana Memić prozvala je pojedince iz pravosuđa, a prisutni su uzvikivali ubice.

18:00 – Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, kazao je novinarima na početku protesta kako mu je prekipjelo.

“Ja neću stati. Pravdu ću preuzeti u svoje ruke i nije mi žao, jedva čekam da se opet sastanem sa svojim Dženanom”, rekao je Memić.

Ispred zgrade NPS-a parkiran je i kombi, sličan onom za koji se spominje u optužnici protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a koji je Muriz donio kako bi ljudima pokazao da li je moguće da na takvom vozilu nastupe tolika oštećenja od udara tijela, kako tvrde nadležni.

“Ponovo počinje suđenje, zašto? Zbog saobraćajne nesreće koje nema. Dr. Mirsad Kulović je rekao da nije bilo saobraćajne nesreće. Ja prodajem svoje i bratovo imanje i imanje Ifeta Ferageta ako se dokaže da je bilo. Neći obećanja, hoću da se zakon i pravda provedu po papirima koje sam predao državnom Tužilaštvu”, rekao je Memić.

Na pitanje novinara šta misli tačno pod tim da će uzeti pravdu u svoju ruke kazao je da ga ne pitaju to jer on zna šta će uraditi.

“Nisam kukavica i neću pobjeći. Nije mi žao umrijeti jer su ovo tri i po godine agonije. Sam finansiram sve, ovo su 15 protesti, ali izdržat ću”, rekao je Dženanov otac.

Ispred Pozorišta se okupilo nekoliko stotina osoba koje uzvikuju “Pravda za Dženana, pravda za Davida”. Skupu prisustvuju i građani Banje Luke, članovi grupe Pravda za Davida, te Davidova majka Suzana Radanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA