10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Veliki američki gradovi odbili učestvovati u deportiranju migranata

Američki gradovi koji očekuju val racija protiv migranata objavili su da neće sarađivati sa saveznim vlastima u deportiranju nedavno pristiglih porodica koje borave ilegalno u zemlji.

U razgovoru s novinarima ove sedmice, Mark Morgan, vršilac dužnosti direktora Američke migracijske i carinske službe (ICE), rekao je da će meta akcije njegove agencije biti porodice koje su dobile nalog migracijskog suda da moraju otići.
“The Washington Post” je objavio da bi operacija trebala početi sutra i obuhvatit će do 2.000 porodica koje su dobile naloge za deportaciju u 10 američkih gradova.

Portparol ICE-a nije želio vijest komentirati, kazavši da neće objavljivati pojedinosti dok operacija ne bude završena.

- OGLAS -

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut (Lightfoot) kazala je da je ICE-u onemogućila pristup bazama podataka gradske policije zbog najave te akcije.

Policija Los Anđelesa je na Twitteru objavila da neće učestvovati niti pomagati u toj akciji.

Gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner (Sylvester Turner) istaknuo je u saopćenju “bogat kulturni doprinos” migranata u gradu i poručio: “Grad ne pokušava raditi posao ICE-a, niti ga pokušava omesti.”

U vezi s tim, guverner Teksasa najavio je da će na granici rasporediti 1.000 pripadnika Nacionalne garde ustvrdivši da je u posljednje tri sedmice uhapšeno više od 45.000 ljudi zbog ilegalnog prelaska granice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA