11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Derifaj: Hapšenje novinara zbog tweeta neprihvatljivo u demokratskom društvu

Ispred suda smo razgovarali s potpredsjednicom Hrvastkog novinarskog društva Dankom Derifaj koja smatra da je postupak policije pretjeran i neopravdan.

“Takvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo. Mi se ovdje nalazimo neko vrijeme, ne znamo zapravo točne okolnosti. Sama činjenica da je kolega uhićen jutros na aerodromu zbog objava na društvenim mrežama je nešto što je neprihvatljivo u demokratskom društvu. Može se protumačiti kao političko zastrašivanje ili represija. Okupili smo se da zahtijevamo da se kolegu Duhačeka oslobodi istog trenutka jer je neprihvatljivo da ga zbog satirične objave drže u policiji od 8 sati ujutro.”

Kazala je i da se ne može sjetiti ovako drastične reakcije policije.

- OGLAS -

“Ovako drastično postupanje ne pamtim. On nikoga nije uvrijedio imenom i prezimenom. On se nije sprdao ni sa jednom osobom, niti je kome prijetio. Objavio je poznati punkerski moto ‘ACAB’ i pritom se satirično izrazio o pjesmi ‘Vila Velebita’.

Podsjetimo, Gordan Duhaček pušten je sa Općinskog prekršajnog suda u Novom Zagrebu i proglašen krivim nakon što je jutros priveden u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Duhaček je priveden zbog dvije objave na svom profilu na Twitteru.

Hrvatsko novinarsko društvo također je najoštrije osudilo policijsko postupanje prema novinaru Duhačeku te su poslali priopćenje medijima koje prenosimo u cijelosti.

“Kako je objavio portal Index, Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici u Zagrebu kako bi se ondje dogovorio oko detalja, a s obzirom na to da je danas trebao ići na put. No, policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci te ga priveli na Općinski prekršajni sud, gdje su mu zakazana dva ročišta.

Duhaček je priveden zbog jednog tweeta iz ljeta 2018. godine u kojem se osvrnuo na postupanje policije u Zadru uz spornu skraćenicu “ACAB” te zbog prepjeva pjesme “Vila Velebita”, koju je objavio prije nekoliko tjedana, a koja se ne može smatrati ničim drugim nego satirom.

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA