7 C
Sarajevo
23.04.2024

Radev u službenoj posjeti Egiptu

Bugarskog predsjednika Rumena Radeva i njegovu suprugu Dessislavu Radevu pozdravili su u utorak na zvaničnoj ceremoniji u palati Al Ittihadia egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi i njegova supruga Entesar al-Sisi. Dvojica šefova država održali su sastanak licem u lice nakon čega su uslijedili plenarni razgovori između dvije delegacije.

Radev je u zvaničnoj posjeti Egiptu od 25. do 27. marta.

Radev je nakon razgovora s egipatskim kolegom izjavio da su Bugarska i Egipat na istoj strani u nemirnoj regiji  i da moraju udružiti  napore da učine regiju stabilnom i sigurnom. Po njegovim riječima, Bugarska i Egipat su prirodni saveznici u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, radikalizma i ilegalne migracije.

- OGLAS -

Bugarska cijeni egipatske napore na širenju dijaloga između Afričke unije i Arapske lige, s jedne strane, i  EU, s druge strane, kazao je  Radev.

– Bugarska, kao jedna od država članica EU najbližih Egiptu, snosi odgovornost da učini da se problemi koji postoje u regiji, glas Egipta, bolje čuju u EU – kazao je bugarski čelnik.

Istaknuo je da evropska stabilnost i sigurnost ovise o situaciji u regijama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA