Vijesti
Iz EU stiže "oštar" amandman namijenjen Srbiji! Europslanici pozivaju Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i općom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.
#

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta nedavno je, većinom glasova, usvojio izvještaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji. Ovaj prijedlog će se u utorak naći na dnevnom redu i na plenumu, a pored ovog zahtjeva, europoslanici su podnijeli i amandman koji se traži i zamrzavanje pretpristupnih fondova za Srbiju.

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule, u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama, naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u utorak, 22. novembra, objavio je portal European Western Balkans (EWB).

U dijelu koji se odnosi na Srbiju, na Nacrt rezolucije o kojoj će se glasati na istom plenarnom zasjedanju, podnijeta su još dva usmena amandmana u kojima se poziva da se posebno ispitaju svi projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, „kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“.

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacija da države članice preispitaju sve „bilateralne, kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srpskim vlastima“.

„Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i unaprijediti pregovore o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU“, navodi se u tekstu amandmana.

Europslanici pozivaju Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i općom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.

„Preispitati sve fondove EU za Srbiju u tom svjetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU“, navodi se u amandmanu.

U Nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, u koju je "Nova.rs" imala uvid, navodi se da treba pojačati pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, ali i da treba zamrzunuti pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama protiv Rusije.

Nakon što je Nikola Selaković u New Yorku potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije sa Sergejom Lavrovim, stizale su oštre reakcije iz EU, u kojima je, između ostalog, navedeno da bi to mogao da bude signal za prekid ili zamrzavanje pregovaračkog procesa sa Srbijom.

To se navodi i u Nacrtu o novoj strategiji EU, u kojoj je Srbija spomenuta na dva mjesta. U jednoj od tačaka koje se odnose na proces pristupanja piše da je potrebno “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se usklađuje sa sankcijama EU protiv Rusije".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.