5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

U Goraždu obilježen 1. mart: Naša perspektiva je u zbijanju redova, jedinstvu i obrazovanju

Dan nezavisnosti BiH obilježava se i u Goraždu, gdje su delegacije boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i općina u njegovom sastavu, te Patriotskog pokreta, položile cvijeće na spomen-obilježje „Goražde – grad heroj, svojim braniocima“.

Buketi cvijeća položeni su i na spomen-obilježja poginulim pripadnicima policije, kao i djeci Goražda ubijenoj tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, a organizirana je i posjeta partizanskom i groblju poginulih pripadnika ARBiH u Kolijevkama, javlja Dnevni Avaz. 

Povodom 1. marta u Goraždu boravi ratni član Predsjedništva RBiH Miro Lazović.

- OGLAS -

Referenduma, tokom kojeg je većina građana BiH glasala „za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“, sjećaju se i danas brojni Goraždani.

– To je veliki dan za sve građane BiH, jer tada smo prvi put dobili svoju državu, u kojoj treba da se osjećamo sigurno. Da znamo da negdje pripadamo i da nas niko više ne svojata. Nekima, nažalost, to nije bilo pravo pa smo imali to što smo imali – kaže Damir Velić iz Patriotskog pokreta Goražde.

Sve kao da je jučer bilo, kaže Alija Lapo, koji pamti radost i entuzijazam s kojim su Goraždani izašli da glasaju.

– Pokazali smo ono što nam je na srcu, da želimo svoju državu. Prešli smo mukotrpan put, ali smo sretni jer imamo svoju domovinu koju moramo graditi. Još puno posla je pred nama, ali ako se osvrnemo šta smo sve prošli, sigurno možemo biti ponosni. Naša perspektiva je samo u zbijanju redova, jedinstvu i obrazovanju – ističe Lapo.

Dan nezavisnosti u ovom dijelu BiH, između ostalog, bit će obilježen i svečanim početkom izgradnje tunela Hranjen, najvažnijeg objekta na trasi ceste Sarajevo – Goražde. Svečanost je planirana za ponedjeljak na gradilištu u blizini Hrenovice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA