15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ključni svjedok u istrazi o opozivu Trampa: Slijedili smo njegova naređenja u Ukrajini

Gordon Sondlend, američki ambasador pri Evropskoj uniji, koji se smatra ključnim svjedokom u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa, rekao je da je “po naređenju predsjednika” sarađivao sa njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem po pitanju Ukrajine.

Sondlend je, tokom svjedočenja u istrazi o opozivu, pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao da su napori Đulijanija da pogura predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da sprovede istragu o Trampovim političkim rivalima bili zamjena za organizovanje posjete Bijeloj kući.

Naveo je da on i njegove kolege nisu željele da miješaju ličnog advokata predsjednika u diplomatske napore sa ukrajinskim vlastima, ali da im je predsjednik rekao da to učine, prenosi AP.

- OGLAS -

Dodao je da je američki državni sekretar Majk Pompeo bio svjestan i potpuno podržavao njihove napore u Ukrajini, naveo je Rojters.

Sondlend je potvrdio da je razgovarao sa Trampom dan nakon što je predsjednik navodno podsticao lidera Ukrajine da sprovede istragu o svom rivalu iz redova demokrata, Džozefu Bajdenu, prenosi Tanjug.

  

Istraga o opozivu Trampa usredsređena je na telefonski poziv od 25. jula, tokom kojeg je Tramp tražio od Zelenskog da se pokrene postupak, uključujući jednu protiv Bajdena, od kojih bi američki predsjednik imao političku korist.

Sondlend je bio jedan od trojice Trampovih saveznika, koji su preuzeli bavljenje američko-ukrajinskom politikom u maju, a ključnu ulogu je imao i Đulijani, iako zvanično ne vrši nijednu funkciju u vladi.

Dvije oprečne izjave

U okviru istrage o opozivu, koju sprovodi većinski demokratski Predstavnički dom, Sondlend je jedan od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodjeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsjedniku SAD-a Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdenu nisu povezane.

Potom je početkom novembra Sondlendov advokat predao odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trampovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na sprovođenje istrage sa političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svjedočenje, Sondlend je naveo da je visoko pozicioniranom ukrajinskom zvaničniku prenio da stotine miliona dolara vojne pomoći najvjerovatnije neće biti isplaćene, dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom koju su dvije strane razmatrale.

Svjedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svjedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom djelovanju Trampa i Sondlenda u tom slučaju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA