12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Medicinski časopis Lancet: Vakcina Sputnik V efikasna 91,6 posto

Ruska vakcina Sputnik V je 91,6 posto efikasna protiv simptomatskog COVID-19, a ti rezultati su navedni u studiji objavljenoj u utorak u medicinskom časopisu The Lancet.

Rezultat dolazi iz faze 3 kliničkog ispitivanja koje je u glavnom gradu Rusije, Moskvi proveo Institut Gamaleja, tijelo koje je razvilo vakcinu.

Nakon te objave nezavisni eksperti tvrde da su odagnali brige oko transparentnosti vakcine, koju je Moskva već stavila u upotrebu.

- OGLAS -

Sputnik V, vakcina nazvana po satelitu iz sovjetskih vremena, odobrena je u Rusiji mjesecima prije objave kliničkih ispitivanja u kasnim fazama, što je izazvalo sumnju među ekspertima.

Nove analize treće faze kliničkih ispitivanja među 20.000 učesnika ukazuju, međutim, da vakcinacija u dvije doze pruža efikasnost veću od 90 posto protiv simptomatskog COVID-19.

–  Razvoj vakcine Sputnik-V kritikovan je zbog neviđene žurbe, zamagljivanja detalja uz odsustvo transparentnosti – pišu u nezavisnom komentaru u Lancetu Ian Jones s univerziteta Reading i Polly Roy iz londonske Škole higijene i tropske medicine.         

– Ishod o  kome je javljeno ovdje jasan je, međutim, i naučni princip vakcinacije je demonstriran, što znači da se još jedna vakcina sada može pridružiti borbi na smanjenju učestalosti Covid-19 – navodi se u izvještaju.         

Rezultati ukazuju da je Sputnik V među vodećim vakcinama po svojim perfomansama, skupa s vakcinama Pfizer/BioNTech i Moderna za koje je također javljeno da su efikasnije više od 90 posto.

U pokušaju da preduhitri rezultate treće faze kliničkih proba, Rusija je već pokrenula masovnu vakcinaciju za građane od 18 godina i starije.

Nekoliko zemalja širom svijeta već je registrovalo Sputnik V, saopćio je ruski Fond za direktna ulaganja koji je pomogao u razvoju vakcine, među kojima su Bjelorusija, Venecuela, Bolivija i Alžir.

U januaru je kancelarka Angela Merkel izjavila da je njemačka ponudila podršku Rusiji u razvoju Sputnik V, nakon što su ruske vlasti saopćile da su podnijele molbu za registracijom u Evropskoj uniji, prenosi AFP.

Njemačka novinska agencija dpa navodi da je tokom istraživanja  19.866 dobrovoljaca dobilo ili dvije doze vakcine Sputnik V ili placebo. Ukupno je 16 osoba koji su dobili vakcinu razvilo Covid-19, bolest disajnog sistema uzrokovanu koronavirusom. U placebo grupi ta brojka iznosi 62.

Rezultati su objavljeni nekoliko dana nakon što je Rusija ponudila Evropskoj uniji doze Sputnika V uslijed nestašice drugih vakcina u bloku.

Sputnik V mogao bi se, međutim, koristiti u EU samo ako ga odobri Evropska agencija za lijekove (EMA).

Sputnik V odobren je u 15 zemalja svijeta, uključujući i Mađarsku, koja je postala prva članica EU koja je odobrila rusku vakcinu  prošle sedmice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA