12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Afganistan: Talibanski militanti ubili petoricu policajaca

Najmanje petorica policajaca ubijena su u napadu kojeg su talibanski militanti danas izveli na policijsku stanicu u sjeverozapadnoj afganistanskoj provinciji Badghis, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik Skupštine u provinciji Badghis Muhammed Basir Nazari saopćio je da su talibanski militanti izveli oružani napad na policijsku stanicu u gradu Ab Kemeriju i da su u napadu ubili petoricu, a ranili još trojicu policijskih službenika.

On je kazao da su se napadači povukli nakon što su afganistanske snage sigurnosti žestoko odgovorile na napad.

- OGLAS -

Talibanski pokret do sada nije komentirao taj incident.

Uporedo s tim, sličan napad jutros se dogodio i provinciji Ghor, gdje su u policijskoj stanici ubijena dvojica policajaca.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIS koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na teritoriji Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u katarskoj Dohi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA