Vijesti
Janković: Znali smo da epidemija nije gotova, ali nismo očekivali ovakav nalet Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mjera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mjere koje se od danas primijenjuju prvenstveno u Beogradu.
# Agencija

Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mjera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mjere koje se od danas primijenjuju prvenstveno u Beogradu.

On je za televiziju Pink rekao da je suština posljednjih odluka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da mjere budu pojačane dozom zakonske obaveze i kontrolom.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sjednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

"Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemno na minimum. Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa, a da život ne stoji mjesecima ili godinama", kazao je Janković.

Dodao je da korona virus prisutan u populaciji ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

"Sve vrijeme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira što smo se s pravom nadali da ćemo tokom ljeta imati nula slučajeva. Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj sedmici toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam sedmica", kazao je Janković.

Po njegovim riječima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što kako je rekao, oslikava i mehanizam zaražavanja.

"To je s jedne strane dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa ali u svakoj grupi ima osoba koje su osjetljive, a da to ne i znaju. Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno", ocijenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

"Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, ljetnje vrijeme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi dio prvog talasa", dodao je Janković.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.