11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Ivo Josipović: Bakirova inicijativa ojačava Dodika. Opet predsjednik RH?

Gost Face to Face-a bio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Ocijenio je da je danas Hrvatska otišla jako udesno, ne samo u državnim institucijama već kao i društvo i da je vrijeme da ojača i ljevica. Komentarisao političko stanje u region, te kazao kako se ne želi direktno uplitati u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

 Ne želim se natjecati samo da bih trčao

-Uopće ne razmišljam o kandidaturi i izborima. Okupira me atomizacija ljevice u Hrvatskoj koja je otišla previše desno. Imao sam problema sa SDP-om, ali to treba zaboraviti. Jedini je način da se Hrvatska vrati na evropske pozicije, istakao je Josipović smatrajući da će biti manje prepreka političke naravi budući da su i jedni i drugi socijaldemokrati. Upravo je to, kaže, bilo važno pitanje oko kojeg se nisu mogli dogovoriti s Glasom s kojim su prije SDP-a dugo razgovarali oko mogućeg ujedinjavanja.

- OGLAS -

-Naprijed Hrvatska je stranka koja će se “stopiti” s SDP-om. Meni je prioritet jačanje ljevice. Sa te strane ima onih koji bi bili mnogo bolji nego što je to današnja predsjednica. Bio bih vrlo neodgovaran kad bih ušao u utrku, a ne bi imao najozbiljnije namjere. Ne želim se natjecati samo da bih trčao, kazao je Josipović.

 O odnosu BiH i Hrvatska

 -Meni je najvažniji susjed bila Bosna i Hercegovina. Veže nas mnogo toga. Hiljade kilometara granice, za koje bih ja volio da nas što manje razdvaja. Moj cilj je bio popravljanje odnosa sa susjedima. Tadić je bio proevropski političar koji je razumio kuda ovi krajevu mogu ići. Nastojao sam naći zajednički jezik za sve i o svemu. Hrvatska je imala krivu politiku prema BiH jedno vrijeme. Želio sam demonopolizirati hrvatstvo. Mislim da je razina odbrih odnosa  nažalost jako spuštena u mandate ove Vlade i predsjednice Grabar- Kitarović.  Nemaju senzibilitet za te odnose, istakao je Josipović.

 Deklaracija iritira političke krugove u BiH

-Ne volim komentarisati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Vi stvarate svoju državu, odlučujete hoćete li imati dva, pet ili 55 entiteta. Jaka podijeljenost prema nacionalnim strukturama najveći je problem.. Postoje strahovi. Svi moraju raditi na tome da poboljšaju odnose. Ko god da je na vlasti u BiH ne bi trebao zatvarati oči pred strahovima sva tri naroda. U svakom narodu postoji određeno zadovoljstvo. Nema se dovoljno snage razumjeti jedni druge. Politike se ne ponašaju po jednom načelu:

“Ponašajmo se prema drugima kao što bismo željeli da se drugi ponašaju prema nama “.

 Ja mislim da je silno važno da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju. Hrvatska apsolutno mora pomoći. Moramo biti realni, ulaska nema dok se ne ispune uslovi. NATO je legitimni odabir svake države. Velike sile znaju krojiti sudbinu malih zemalja, ali dobre politike tih zemalja znaju kroz prave mjere iznaći rješenje, jasno je kazao Josipović, dodajući da se o jednoj državi ne treba razgovarati sa drugima, nego susjedski prvo jedni s drugima.

Bakirova inicijativa će ojačati Dodika

-Nije dobro otići u drugu državi i razgovarati o trećoj državi. Zbog toga sam kritikovao Grabar- Kitarović. Tu bi bh. politička javnost trebala reagirati jednako. Bakirova inicijativa će ojačati Dodika. Sasvim sigurno mu je doprinijela. U Hrvatskoj je došlo do određenih problema koji ubrzavaju. Ima ljudi koji žele promijeniti nešto što je dobro u nešto drugo. Ustaše se nazivaju hrvatskom vojskom, hrvatska vojska su bili partizani. Služiti sili koja je promovisala holokaust nije i ne može biti hrvatski interes. Hrvatska i sama Jugoslavija nije bila demokratska. Rekao sam da smo mi krivi kada se počelo razvijati ustašstvo kao ideja ponovo. Sistem mijenja prošlost, ali i budućnost. Srbi su rehabilitirali sve značajnije četnike, mi to u Hrvatskoj nismo uradili. Ali se kroz javni život provlači, kazao je Josipović.

Razumno i bez zveckanja oružjem

-Ono od čega se ja bojim, je povlačenje teza da bi se šahovska ploča gdje igraju velike sile mogla prebaciti prema Zapadu. Nema veće odgovornosti ovdašnjih vlasti da sačuvaju miru. Nema strašnije stvari od rata. Ima raznih scenarija. Ali nema sile koja će vas natjerati da uzmete puške i pucate, ako vi to ne želite. Za rat smataram odgovorne nas same. Evropa insistira na tome da se ne mijenjaju granice. Da sam predsjednik Hrvatske, baš zbog svega, nastavio bih politiku mirenja i stabilnosti. Više vrijede dobri susjedi od bilo čega, zaključio je Josipović.

-Nekome je bilo u interesu da moju dobru politiku minira i igra na najniže strahove, kazao je Josipović, na što je Hadžifejzović dodao kako je poentiran prethodni, ali i ovaj intervju čiji je cilj razgovorom smiriti situaciju.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA