17 C
Sarajevo
16.04.2024

Merkel na samitu u Bruxellesu kritikovana da ne poštuje interese EPP-a

Agencija Ansa prenosi da njemački “Welt”, pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkel za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Webera.

Njemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsjednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timmermans.

Politico.eu izvijestio je o “pobuni” u EPP protiv prijedloga da Frans Timmermans postane novi predsjednik Evropske komisije, a sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, inače, sinoć kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

- OGLAS -

Politico navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, u Osaki, sada izgleda “poput slijepe ulice”.

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit sinoć ukazivali na to da je u EPP-u, kojoj pripadaju i  predstavnici Kršćanske-demokratske unije na čijem je čelu do nedavno bila Angela Merkel, došlo do pobune te da je Merkel prva izašla sa sastanka lidera EPP-a.

Prema izjavi koju je generalni sekretar njemačkih demokršćana  Paul Ziemiak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Webera kao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije.

“On ima najveći blok iza sebe… zbog toga Manfred Weber treba da postane predsjednik Evropske komisije. Bilo ššta drugo bilo bi nezamislivo”, kazao je Ziemiak.

Prema informacijama Politica dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor najverovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak rekao da se priča o održavanju novog samita EU, potencijalni datum je 15. jul.

Čelnici zemalja članica EU-a, koji su se okupili u nedjelju navečer na vanrednom samitu kako bi izabrali novo vodstvo evropskih institucija. Samit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnom i multilateralnom nivou.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA